“Ζητάμε ενισχύσεις για κάθε νησί”

Για τις μετακινήσεις αστυνομικών στο νομό Κυκλάδων με φόντο την τουριστική περίοδο

Το πάγιο αίτημα των αστυνομικών που εργάζονται στις Κυκλάδες για περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων την καλοκαιρινή περίοδο, επαναλαμβάνει και φέτος η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, εξ αφορμής της απόφασης του Αρχηγείου, που θα σημάνει την άφιξη πενήντα περίπου αστυνομικών ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, οι αστυνομικές δυνάμεις θα μετακινηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με προτεραιότητα να δίδεται στα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, η τουριστική περίοδος των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Με φόντο τα παραπάνω, κλήθηκε να ενημερώσει συνολικά για τις θέσεις και τις κινήσεις τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας, με αφορμή τη λιτή ανακοίνωση που ανήρτησαν στην ιστοσελίδα τους.

Άμεση ενίσχυση σε τουριστικούς προορισμούς και μετεκλογικές μετακινήσεις σε άλλα νησιά

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, “Αυτή την περίοδο βγαίνουν τα ονόματα αυτών που είχαν αιτηθεί να μετακινηθούν στα νησιά αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο. Ανακοινώθηκαν τα ονόματα αυτά” και όπως πρόσθεσε, “έρχονται ενισχύσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη τις επόμενες ημέρες, πριν το Πάσχα”.

Ωστόσο, αναφορικά με τους ηπιότερους σε ένταση προορισμούς των Κυκλάδων, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, “οι υπόλοιπες (σσ. ενισχύσεις) για τα μεγάλα νησιά, όπως η Σύρος, η Μήλος, η Νάξος, η Πάρος θα έρθουν μετά τις εκλογές”.

Ερωτηθείς αν τα νούμερα που αναφέρει, δηλαδή η μετακίνηση 50 – 60 αστυνομικών επαρκεί ως δύναμη για την ανάπτυξη και κάλυψη του συνολικού έργου της Αστυνομίας στα νησιά, την καλοκαιρινή σεζόν, απάντησε αρνητικά.

“Όπως κάθε χρόνο δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα” υποστήριξε, δηλώνοντας πως ως εκ τούτου, “Εμείς σαν Σωματείο τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάποιες συναντήσεις, θα κάνουμε κάποια έγγραφα προς τους αρμοδίους”.

Σαφής στις θέσεις του, ο Βαγγέλης Κεφάλας πρόσθεσε πως, “Δυστυχώς κάθε χρόνο καλούμαστε να ζητάμε τα αυτονόητα” εξηγώντας πως αυτά τα αιτήματα προέρχονται κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών σε καθημερινό έργο με “πυξίδα” την ασφάλεια κατοίκων κι επισκεπτών.

“Και δεν τα ζητάμε συντεχνιακά, αλλά τα ζητάμε για όλα τα νησιά γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού”.

Επεσήμανε μάλιστα πως, “Η περίοδος η τουριστική ξεκινά όπως ξέρουμε τώρα, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη στη Σαντορίνη και στη Μύκονο και το Πάσχα νομίζω είναι μία περίοδος έναρξης της τουριστικής περιόδου. Οπότε θα αναγκαστούμε πάλι να κάνουμε τις διαμαρτυρίες μας”.

“Θέλουμε ενισχύσεις και στα μικρά νησιά”

Στην ερώτηση αν η Ένωση έχει ένα πλάνο αιτημάτων που συνδέεται με τις αναπάντητες ανάγκες επάνδρωσης των Τμημάτων ως σήμερα και βάσει αυτού προχώρησε στην κατάθεση αιτημάτων, ο κ. Κεφάλας υπήρξε σαφής: “Εμείς δεν κάναμε κάποια αιτήματα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Περιμέναμε να δούμε η Υπηρεσία πως θα κινηθεί και εκ των υστέρων να δούμε. Ή να μη μιλήσουμε καθόλου γιατί μπορεί να ήμασταν ικανοποιημένοι ή να αντιδράσουμε”.

Σημείωσε μάλιστα πως, αυτή η διαδικασία της ενίσχυσης τη θερινή περίοδο, “δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο”, αφού τόνισε πως, “Κάθε χρόνο ξέρουμε ότι γίνεται ενίσχυση των τουριστικών περιοχών της χώρας”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Βγήκε η απόφαση του Αρχηγείου, αλλά οι αριθμητικές δυνάμεις δεν είναι ικανοποιητικές. Στο σύνολο ξεπερνούν τους 50 και αφορούν όλα τα νησιά. Μιλάμε για Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Τήνο, Μήλο”. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “Άρα, παρότι είναι μικρή η δύναμη για τα νησιά που μιλάμε, δεν έχουν ενισχυθεί και τα υπόλοιπα, όπως η Άνδρος που έχει τεράστιο ζήτημα, η Κέα και τα άλλα μικρά νησιά, η Κύθνος η Σέριφος, η Ανάφη κλπ.”.

Κατηγορηματικός σε όσα ανέφερε, δήλωσε για τα μικρά Κυκλαδονήσια: “Και τα μικρά νησάκια χρειάζονται ενισχύσεις”.

“Έκκληση σαν Σωματείο να μας στηρίξουν οι φορείς και η Αυτοδιοίκηση”

Ο κ. Κεφάλας αφού επανέλαβε πως οι Κυκλάδες χρειάζονται πιο “ζωηρές” ενισχύσεις, γνωστοποίησε και την ανάγκη να υποστηριχθεί το εν λόγω αίτημα των αστυνομικών από τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Δεν μας ικανοποιεί αυτός ο αριθμός στα νησιά τα τουριστικά και τα μεγάλα, ενώ και δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τα άλλα. Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο υπάρχει ενδιαφέρον για μετακινήσεις στα νησιά από την υπόλοιπη Ελλάδα και αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο” σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Κάνουμε έκκληση πραγματικά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους άλλους φορείς του τόπου να αναδείξουν αυτό το ζήτημα. Η Αστυνόμευση είναι προς όφελος της κοινωνίας, δεν είναι προς όφελος των αστυνομικών. Δεν είναι ότι εμείς έχουμε φόρτο εργασίας. Λέμε πάντα ότι αν τα νησιά μας δεν είναι ασφαλής προορισμός, πώς περιμένουμε να έχουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης;”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του προς την εφημερίδα, πρόσθεσε δε, πως, “Οπότε κάνουμε έκκληση σαν Σωματείο προς όλους τους φορείς να αναδείξουν το θέμα και να πιέσουν την κεντρική διοίκηση και την ηγεσία της Αστυνομίας, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της περιοχής μας”.

__________________

* koinignomi.gr