ΥπΠροΠο: “Οι κάμερες “πιστεύω, νομίζω” πως “θα έχουμε τις πρώτες” μέσα στο 2024″

Με αφορμή τη συζήτηση αναφορικά με την επιχειρησιακή τακτική και τις κάμερες στις στολές των Αστυνομικών και τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο ειδικός Σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας εξηγεί και διευκρινίζει

Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, «Οι κάμερες έχουν ανακοινωθεί εδώ και χρόνια. Όμως είμαστε ακόμα στο “πιστεύω-νομίζω” πως “θα έχουμε”.. και πήγε το 2024, τώρα.

Γελοιότητες κατά ελάχιστο. Και για να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε έτσι; Οι bodycams δεν είναι απλά βάζουμε μια κάμερα και την έχουμε πάνω μας.

Έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και λειτουργίες (άρα θα γίνει διαγωνισμός) όπου θα πρέπει να καταγράφουν ακόμα και το πότε ανοίγουν και κλείνουν. Επίσης θα πρέπει να διατηρούν τα δεδομένα κρυπτογραφημένα στις μνήμες τους και συνάμα να είναι προσβάσιμο το υλικό τους μόνο από κεντρικό τερματικό που θα βρίσκεται στο ΑΤ. Εκεί θα πρέπει να συνδέονται στο σύστημα όπου κάθε λειτουργία θα είναι αυτοματοποιημένη από το λογισμικό και το υλικό θα “ανεβαίνει/μεταφορτώνεται” σε ασφαλή βάση δεδομένων. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα πρέπει να είναι προσβάσιμη μόνο από ειδικό προσωπικό με συγκεκριμένη άδεια και με συμβολή/παρουσία δικαστικού.

Όλο αυτό όπως είναι κατανοητό θέλει, υποδομές, τεχνογνωσία, εκπαίδευση προσωπικού. Κοινώς διαγωνισμό και φυσικά με το Ελληνικό δημόσιο να κινείται πιο αργά και από Βροντόσαυρο, θα γίνει (αν γίνει) κάπου στο 2050. 

Οπότε θα συνεχίσουμε να έχουμε τραγελαφικές καταστάσεις με εγκληματίες και παραβάτες να ισχυρίζονται διάφορα για να αποφύγουν ποινές. Επίσης θα υπάρχει προφανώς και διασπορά φτιαχτών βίντεο για να προβάλλουν συγκεκριμένα πράγματα ως είδος προπαγάνδας ή χειραγώγησης αποτελέσματος κοινής γνώμης.

Και κάτι σημαντικό… το είχα πεί και παλαιότερα. Το υλικό που μαγνητοσκοπούμε όλοι δεν μπορεί να σταθεί σε δικαστήριο εκτός και αν έχει μαγνητοσκοπήσει την πράξη την ώρα που γίνεται. Και εκεί απλά λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αποτελεί τεκμήριο/απόδειξη ενοχής. Βλέπεις δεν πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως διατήρηση αυθεντικότητας και προφανώς δεν θα έχει διατηρηθεί διαδικασία ανάνηψης του για διατήρηση ακεραιότητας και αυθεντικότητας του (chain of custody λέγεται για όσους δεν γνωρίζουν).

Μιλάμε μετά για εθνική ασφάλεια και άλλα ωραία, όμως δεν γίνονται βασικά πράγματα. Οπότε τι συζητάμε; Πάμε όπως βγει και μετά θα γκρινιάζουμε όλοι μαζί. Μέχρι να έρθει η στιγμή όπου η ΕΛΑΣ θα κάνει “λευκή απεργία” όπως είχαν κάνει στην ΝΥ (επί περιόδου defund *BLM) και θα ανταποκρίνονται τυπικά και μόνο μετά από ώρες σε κλήσεις της. Και εκεί ίσως και να αλλάξει η κατάσταση».

______________________________

* Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν , Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας,( geopolitics)