ΥπΠΡΟΠΟ: Κάμερες στα κράνη των επικεφαλής, ΑΜ στα κράνη των Αστυνομικών στις διμοιρίες των ΜΑΤ

Οι πρόσφατες καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Αστυνομικών που για μια ακόμα φορά δέχονται βολές. Η Ένωση ΘΣΝ πρότεινε την έγκριση καμερών για το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη άναψε το πράσινο φως

Θετική διαφαίνεται η πρόθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, ώστε να καταγράφονται οι πρακτικές που ακολουθούν και τα πραγματικά γεγονότα .
Προηγήθηκε η πρόταση με επιστολή της από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία προτείνεται η τοποθέτηση καμερών στις στολές τους, όπως εφαρμόζεται στις αστυνομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Στο σύνολό τους οι υπηρετούντες στα μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής- ΔΑΕΑ, ΑΔ, ΔΙΑΣ- μεταξύ άλλων βρίσκουν θετική την προοπτική. Σημειώνουν χαρακτηριστικά οτι αποτελούσε πάγιο αίτημα καθώς το υλικό αποτελεί πειστήριο των πραγματικών γεγονότων και της επιχειρησιακής πρακτικής που ακολουθείτε σε περιστατικά και υπερασπιστικό αυταπόδεικτο πειστήριο για τους επιχειρησιακούς Αστυνομικούς.

Ωστόσο οπως έχουν επισημάνει στο Nantiareport.gr πηγές της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή της πρότασης ως μέρος της επιχειρησιακής αστυνομικής πρακτικής να υπάρξει σχετική Νομοθετική ρύθμιση ως προς τις διατάξεις του νόμο περί προσωπικών δεδομένων και των διατάξεων του GDPR. Όπως ωστόσο σημειώνεται από τις αρμόδιες Αρχές, δεν προκυπτει επιφύλαξη όσον αφορά τον Γενικό κανονισμό Προστασιας Δεδομενων, καθόσον ο σκοπός συλλογής των δεδομένων εξυπηρετεί το δημόσιο και γενικό συμφέρον για λόγους Δημόσιας ασφαλείας και τάξης.

Με αυτό ως δεδομένο, ενδέχεται πολύ άμεσα- μετά τις κρίσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ στα Αρχές του έτους- να υπάρξει σχετική Νομοθετική ρύθμιση και προμήθεια εξοπλισμού για το προσωπικό στις επιχειρησιακές μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής της ΕΛ.ΑΣ .