ΥπΠΡΟΠΟ: Εκπαίδευση των αστυνομικών στη διαχείριση της επικοινωνίας τους με πολίτες στο φάσμα του αυτισμού

Ενημερωτική διαδραστική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των Διοικητών των ΑΤ Αττικής για την συμπεριφορά του ένστολου προσωπικού σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού

Η ενημερωτική διαδραστική συζήτηση για τη νευροδιαφορετικότητα, πραγματοποιήθηκε (11/01) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό, οι αστυνομικοί να έρθουν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, και την ανάδειξη των εννοιών της αποδοχής και συμπερίληψής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, διαγνωσμένος ο ίδιος στο Φάσμα του Αυτισμού, η μητέρα αυτιστικού ενήλικα, ακτιβίστρια για τον αυτισμό και πρόεδρος της AMKE Race for Autism Gr Άδα Σταματάτου και ο εργοθεραπευτής και συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας nevronas.gr, Νίκος Παγίδας.

«Η ανθρώπινη Ελληνική Αστυνομία που οραματιζόμαστε, προϋποθέτει τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο χαιρετισμό του στην ενημερωτική διαδραστική συζήτηση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακολούθησε αναλυτική συζήτηση σε θέματα που αφορούν στην κατανόηση των πολιτών στο φάσμα του αυτισμού ώστε οι αστυνομικοί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ειδική συνθήκη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προλαμβάνουν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

Όπως επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η εκπαίδευση των αστυνομικών για την ορθή αντιμετώπιση πολιτών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι απαραίτητη, «ώστε να διαλυθούν τα τείχη του αποκλεισμού τους που δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμπόδια της άγνοιας».

Την ενημερωτική δράση παρακολούθησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, οι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη*, «Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ και ξεκινήσαμε τις συνεργασίες μας περιέγραψα ότι το δικό μου όραμα για την Ελληνική Αστυνομία είναι να είναι μία αστυνομία φιλική στον πολίτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, μία αστυνομία η οποία θα διέπεται από βαθύ σεβασμό της Δημοκρατικής νομιμότητας και θα μπορεί να προσεγγίζει με ανθρώπινο τρόπο τον πολίτη, χωρίς διακρίσεις.
Η κοινωνία οφείλει να ανοίξει τις πόρτες της ισότιμα στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολος, είναι ένα θέμα που αποτελεί πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία, υπό την έννοια να έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας και με την βασική προϋπόθεση ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πρέπει όλοι μας να μοιραστούμε το στόχο και το όραμα, ότι πιστεύουμε σε μια κοινωνία με ενότητα και συνοχή. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς! Εάν δεν αποδεχόμαστε αυτή την αρχή είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν απέναντι στα άτομα που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού. Άρα, ξεκινάμε από την λογική ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης και μια τέτοια κοινωνία πιστεύω ότι είναι προϋπόθεση και για μια ισχυρότερη Ελλάδα.
Επομένως, πρέπει να δεχθούμε ότι στην πατρίδα μας κανείς δεν μπορεί να είναι μόνος, καμία οικογένεια και κανένας πολίτης δεν μπορεί να είναι μόνος. Πιστεύω ότι τα άτομα που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού δικαιούνται να απολαύσουν τη ζωή σε όλες της τις διαστάσεις και οφείλουμε απέναντί τους να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, διαλύοντας κάθε τείχος αποκλεισμού. Πιστεύω ότι τα τείχη του αποκλεισμού δημιουργούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα εμπόδια της δικής μας άγνοιας, της άγνοιας όλων μας.
Γι’ αυτό το λόγο βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμη τη σημερινή πρωτοβουλία με ανθρώπους οι οποίοι είναι τουλάχιστον εξίσου ευαίσθητοι με μας και είναι βέβαιο ότι λόγω των γνώσεων και των εμπειριών τους, είναι πολύ χρήσιμοι να μας μεταλαμπαδεύσουν τη δική τους γνώση, την οποία πρέπει να τη βάλουμε στη ζωή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δύσκολο εγχείρημα, αλλά κατά τη γνώμη μου όσο απαιτητικό κι αν είναι τόσο, τόσο είναι και αναγκαίο. Οφείλουν αυτά τα άτομα να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους. Οφείλουμε να έχουν οι πολίτες αυτοί κανονική πρόσβαση στην κοινωνική ζωή, στη βόλτα, στη διασκέδαση, στην αγορά εργασίας, στη γνώση, στην έρευνα, στα πάντα, χωρίς “μήπως”, χωρίς “αλλά”, χωρίς “όμως”, χωρίς ενδοιασμούς.
Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι σε αυτήν την πορεία η Ελληνική Αστυνομία είναι αρωγός και συμπαραστάτης. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχουν κατάλληλη γνώση. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να φαίνεται προς την κοινωνία ότι κάθε Έλληνας Αστυνομικός είναι ένας εκπρόσωπος της πολιτείας που μπορεί να νιώσει αυτά τα άτομα γιατί γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί και γιατί έχει την ευαισθησία και την αίσθηση του καθήκοντος για να το κάνει.
Εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αφού παρακολουθήσουμε τη διαδραστική αυτή συζήτηση, το ζητούμενο μετά είναι πώς αυτή η γνώση θα επεκταθεί και θα εμπεδωθεί από όσους βρισκόμαστε εδώ και εν συνεχεία πώς αυτά θα περάσουν στο σύνολο των αστυνομικών μας, γιατί οι αστυνομικοί μας έρχονται σε επαφή με την κοινωνία, με τους πολίτες και με τους ανθρώπους που είναι στο φάσμα του αυτισμού».

______________________________

*αποδελτίωση του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ