Υποκινούμενες κινητοποιήσεις, επεισόδια και συλλήψεις στις πορείες για το θάνατο του Ρομά

Επεισόδια σημειώθηκαν στις υποκινούμενες κινητοποιήσεις και πορείες με κατ επίφαση αφορμή το θάνατο του 16χρονου Ρομά στην καταδίωξη της Θεσσαλονίκης, κατά την αποχώρησή του χωρίς να πληρώσει για καύσιμα που εφοδίασε το όχημα που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Στον Ασπρόπυργο, εξερχόμενοι από τον καταυλισμό διαβιούντες Ρομά προκάλεσαν εμπρησμούς και διέκοψαν τα δρομολόγια στις γραμμές του Προαστιακού σιδηρόδρομου.

Στην Χαλκίδα, οργανωμένες ομάδες Ρομά στην περιοχή Καμάρες προκάλεσαν εμπρησμούς και άναψαν φωτιές, με αίτημα να προβούν σε πορεία προς το κέντρο της πόλης και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Εύβοιας. Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας.

Στη Θήβα από νωρίς το πρωί έντονη κινητικότητα εντοπίζεται στον καταυλισμό των Ρομά κοντά στη γέφυρα στο Πυρί. Σε συνέχει οι Ρομά προχώρησαν σε αποκλεισμό στην Εθνική Οδό Άμφισσας- Λαμίας και προκάλεσαν επεισόδια μικρής έκτασης . Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Αστυνομίας στο σημείο.

Στη Μυτιλήνη, Ρομά προκάλεσαν εμπρησμούς και άναψαν φωτιές, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς της ΔΑ Λέσμου, στην περιοχή της Παγανής κοντά στο κτίριο που στεγαζόταν η Κτηνιατρική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Στη Ρόδο, οργανωμένοι Ρομά από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο, απέκλεισαν τον περιφερειακό δρόμο, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές. Η Τροχαία υποχρεώθηκε σε διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με τη Ρόδου – Καλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη, σε σύμπραξη με τους αντιεξουσιαστές, ομάδες Ρομά, επιτέθηκαν με  περίπου 15 μολώτοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ επί της Εγνατίας και διέφυγαν στο χώρο του ΑΠΘ. Κατά την επίθεση μολώτοφ προκάλεσε εμπρόθετο εμπρησμό και η φωτιά έκαψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετήσει η ΔΕΘ μπροστά στην πύλη εμπορίου. Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών ενώ ακολούθησαν προσαγωγές και έγιναν τρεις συλλήψεις.

Η ΕΛ.ΑΣ και τα στελέχη της, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα από το βράδυ της Δευτέρας (12/12) σε όλη την επικράτεια, κι έχουν τεθεί σε επιφυλακή (13/12) μετά την αναγγελία θανάτου του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη.