Υπ.ΔΤ: Έρευνα για τις συμβάσεις σίτισης των Κέντρων Κράτησης λαθρομεταναστών.

Υπο ερευνα βρίσκονται όλες οι συμβάσεις σίτισης των Κέντρων Κράτησης λαθρομεταναστών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της σίτισης των λαθρομεταναστών στα Κέντρα Κράτησης και τα ταξιδιωτικά γραφεία καθες και εταιρείες ναύλωσης πτήσεων, που είχαν αναλάβει την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, σε συμβάσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης.
Αφορμή για την έρευνα οι πληροφορίες που θέλουν τους ιδιοκτήτες εταιρειών που έχουν αναλάβει αυτά τα έργα να είναι στο στενό περιβάλλον ή «κουμπάροι» Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..
«Η δική μου αίσθηση είναι πως γίνεται ένα μεγάλο πάρτι, με μεγάλα χρηματικά ποσά. Άλλο όμως η αίσθηση και άλλο η απόδειξη. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι θα ελεγχθούν όλα και πως το πάρτι θα τελειώσει. Θα δούμε ποιοί υπέγραψαν, αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τι προέβλεπαν οι συμβάσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥπουργόςΓ.Πανουσης στο bloko.gr, που ανέδειξε το σοβαρό θέμα.
Το “ύποπτο” στις συμβάσεις, προσδιορίζεται στο οτι η σίτιση των λαθρομεταναστών στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας, ανατέθηκε σε τρεις εταιρείες “κέτερινγκ”, και όχι σε μία με την οικονομικότερη προσφορά, ή στη Λέσχης Αξιωματικών της ΓΑΔΑ με οικονομικότερους όρους από τα κονδύλια που διατίθενται, επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η διακοπή καταβολής του ποσού σύμβασης, προς τις τρεις αναδόχους, οι οποίες έχουν αναλάβει τη σίτιση των λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2014 ειχε αποτέλεσμα οι μερίδες φαγητού να είναι “ελλιπείς”. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2015 παρότι υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση χρημάτων από ειδικό λογαριασμό, όπως αποκάλυψε στον «Ε.Τ», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δ. Αναγνωστάκης, τα προβλήματα στις αποπληρωμές εξακολουθούν να υφίστανται, λόγω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να εξεβρεθεί σύντομα λύση.
Όπως προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ, (αριθμ.Φύλλου 118) με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2015 (λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) τα.. έξοδα για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών σε ότι αφορά τη σίτιση (περίοδος από 1/1/2015 έως και 30/06/2015) ορίστηκαν στα 5.775.000 ευρώ εκ των οποίων το ποσό που αναλογεί στην Αμυγδαλέζα, να ανέρχεται στο 1.850.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την καθαριότητα η δαπάνη ορίζεται στα 635.000 ευρώ, για τον ηλεκτρισμό στο 1.311.500 και για την ύδρευση στα 180.000 ευρώ.
Μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και εθνικούς πόρους για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Το 2013 και 2014 προωθήθηκαν 26.186 και 27.789 αντίστοιχα. Ερευνα βρισκεται σε εξέλιξη και σε αυτές τις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς ανάθεσης των επιστροφών σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για «οικονομική ασυδοσία». Σε κάποιες περιπτώσεις, “εντοπίζονται διευκολύνσεις”- το νόμιμο των οποίων ερευνάται- για τις καθυστερήσεις αναχώρησης υπό απελαση λαθρομεταναστών, προκειμένου να συμπληρώνεται “ικανοποιητικός αριθμός” ατόμων έτσι ώστε να γεμίζουν οι θέσεις των ναυλωμένων πτήσεων τσάρτερ..
Ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης έχει λάβει γνώση κι έχει ήδη ζητήσει όλες τις συμβάσεις που αφορούν τη σίτιση των λαθρομεταναστών στα Κέντρα Κράτησης, την επαναπροώθησή στον τόπο καταγωγής τους, και τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων.