Βρυξέλλες, Ελίζα Βόζεμπεργκ : «Απειλή εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα»

Με αφορμή τα δημοσιευματα για ”de facto” απομόνωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν και πιθανό εγκλωβισμό τω μεταναστευτικών ροών στη χώρα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ_Ι_03_12

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Ένα μήνα σχεδόν μετά το κλείσιμο της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον επαναπροσδιορισμό της Συνθήκης Σένγκεν, με ενδεχόμενη ”έξωση” της Ελλάδας, παρατηρούμε το τελευταίο διήμερο να ανακυκλώνονται νέα δημοσιεύματα περί ”de facto” αποβολής ή απομόνωσης της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν. Τούτο θα συνίσταται στην εφαρμογή ενός σχεδίου παροχής άμεσης βοήθειας από την Ένωση στην ΠΓΔΜ για την εισαγωγή αυστηρών ελέγχων στα σύνορά της με την Ελλάδα, με σκοπό την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προτίθεται να θέσει τέρμα επίσημα σε αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, που διαταράσσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπονομεύουν το κεκτημένο της Σένγκεν;

2. Θεωρεί ότι ο επαπειλούμενος εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα θα αποτελούσε τη λύση που επί μακρόν η Ε.Ε. αναζητά για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης; Κατά πόσο είναι δυνατή μία τέτοια εξέλιξη και εάν ναι, θεωρεί ότι θα συμβάλει στην οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής

3. Πότε προτίθεται να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται αμείωτη εισροή μεταναστών από τα τουρκικά παράλια;».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport