Βράσνα, Βόλβης: Κάτοικοι και ξενοδόχοι έδιωξαν 400 λαθρομετανάστες

Έξω τη Βρασνά, οι 400λαθρομετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο, και είχε προγραμματίσει η Ελληνική Κυβέρνηση να φιλοξενηθούν στην περιοχή.

Οι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ (21/10) με οκτώ λεωφορεία στα Βρασνά. Ωστόσο, λόγω των κινητοποιήσεων κατοίκων της περιοχής και της έντασης από νωρίς το μεσημέρι, τα οκτώ λεωφορεία που έφτασαν στα ξενοδοχεία, βρήκαν κλειστές τις πόρτες τους.

Τα λεωφορεία αναχώρησαν από την περιοχή ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν τελικά σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στη φιλοξενία των λαθρομεταναστών στην περιοχή

Απο νωρίς οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί σε δύο σημεία, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ στα ίδια σημεία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους να μη μεταφερθούν στα Βρασνά άλλα άτομα γιατί οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι. Δεν μας άκουσαν. Από νωρίς υπήρχε ένταση και τελικά τα λεωφορεία όταν έφτασαν, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Στη Βράσνα διαμένουν ήδη 250 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται καθώς έχουν σημειωθεί ακραία κρούσματα παραβατικότητας.

Από το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη (23/10) ελήφθη  η απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.
Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών”.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι “από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν”.

Ενώ προσθέτουν ότι “πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον Υπουργό”.

Σε εξέλιξη είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Απο, το Υπουργείο εξετάζεται η δυνατότητα βιομηχανικοί χώροι και εργοστάσια να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας.

____________________

* Πηγή: voria.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ