ΒΟΥΛΗ : Στατιστικά στοιχεία για εγκλήματα με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο διαβίβασε ο Β.Κικίλιας

Στοιχεία για τα εγκλήματα με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ, διαβίβασε(09/12) στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 2009 έως και το Ά εξάμηνο του έτους (2014) με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ οι οποίες ελέγχονται.
Κατά το χρονικό διάστημα 2009- 2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο. Μετά την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά το έτος 2013, οι εν λόγω υπηρεσίες επιλήφθηκαν 109 συναφών περιστατικών (82 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην υπόλοιπη επικράτεια), με εμπλεκόμενους συνολικά 33 πολίτες, 18 οργανωμένες ομάδες, 37 αστυνομικούς και 21 άτομα αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Επίσης, κατά το Α΄εξάμηνο (2014), τα περιστατικά ανήλθαν σε 31 (27 στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια), ενώ ενεπλάκησαν συνολικά 5 ιδιώτες, 5 οργανωμένες ομάδες, 13 αστυνομικοί και 8 άγνωστοι δράστες. Οι υποθέσεις ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, “για τα 213 εκ των ανωτέρω περιστατικών, από τις επιληφθείσες αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίστηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για ποινική αξιολόγηση, ενώ για τα λοιπά, διοικητικής φύσεως, περιστατικά κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης”.
Ο Υπουργός Βασιλης Κικίλιας επεσήμανε οτι “έχουν δοθεί σαφείς εντολές και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων με συγκεκριμένες δράσεις, για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας κατά παντός συμμετέχοντος και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενου σε πράξεις που υποδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα ή άλλες αξιόποινες πράξεις”. Επισημαίνεται επίσης ότι “έχει, ήδη, συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενιαίος μηχανισμός καταγραφής περιστατικών ρατσισμού, καθώς και ενιαία βάση δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που καταγγέλλονται ή καταγράφονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και αφορούν αυτά τα ζητήματα, συγκεντρώνονται δύο φορές τον χρόνο και αποστέλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω επεξεργασία τους, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων”.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport