ΒΟΥΛΗ: Σχέδιο Νόμου για καταχραστές που επιστρέφουν τα χρήματα.

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί, ή υπεξαιρέσει σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «αποφέρει ρευστότητα στο δημόσιο πόσο που ανέρχεται στο 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Μέχρι ωρας εχουν δεσμευθεί και είναι άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ που προέρχονται από λίγες μόνον υποθέσεις οι οποίες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.    
Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών» θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.    
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα μπορούν να υπαχθούν στη ευνοϊκή ρύθμιση και κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου. Οο κατηηορουμενοι σε αυτές τις υποθέσεις θα έχουν προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλουν τα χρήματα.    
Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά, όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.
Ενώ σε περίπτωση αθωοτικής απόφασης οι κατηγορούμενοι, τα χρήματα τους επιστρέφονται εντόκως, εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.    
Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται τα ποινικά και φορολογικά- τελωνειακά αδικήματα και ειδικότερα καταλαμβάνει:   
– Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.    
– Ποινικά αδικήματα, τα οποία στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής Αρχής.  

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport