ΒΟΥΛΗ: Διάβημα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τον αναρχικό κατάδικο απεργό πείνας.

Διάβημα κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖ με το οποίο ζητούν “να γίνει σεβαστό το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα στη μόρφωση”, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  Χαράλαμπο Αθανασίου.

“Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων” διευκρινίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση, παραπέμπει το όλο ζήτημα στο Υπουργείου Παιδείας ενώ αναφέρει ότι “σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων” ενω αναφέρεται επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης “για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, καταρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου”.
Ο Νίκος Ρωμανός εκτίει την ποινή του,  φρουρούμενος νοσηλεύεται, στο Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”(28/11), καθώς αποφάσισε να καταφύγει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του Συμβουλίου της Φυλακής,  να του χορηγείται σπουδαστική άδεια .
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση” αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και καταλήγει: “Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας”.

Το διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ίδιας Επιτροπής και της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.

“Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση και επεσήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού, ανήμερα της γιορτής του, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί” αναφέρει επιπρόσθετα η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το Σωματείο εργαζομένων του “Γ.Γεννηματάς” εξέδωσε ανακοίνωση
image

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport