Βλέπουν ΟΛΑ στην τρομοκρατική επίθεση με πυροδότηση ΑΕΜ και πυρά κατά του σκοπού

Εκτεταμένες καταστροφές από την έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών τα ξημερώματα. Σοβαρές ζημιές εχουν υποστεί και γειτονικά κτίρια. Με Kalashnikov οι δράστες πυροβόλησαν το νεαρό Αστυφύλακα σκοπό.

upl5a3ca9bc9cc7f

“Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα” ανέφερε στα δύο διαδοχικά τηλεφωνήματα του ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα  και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

upl5a3caa8226aab

Η έκρηξη σημειώθηκε (22/12- 03.25) τα ξημερώματα και οι τεσσερις τρομοκράτες αποβιβάστηκαν από φορτηγάκι και τοποθέτησαν την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Όταν έγιναν αντιληπτοί από το νεαρό Αστυφύλακα σκοπό ένας τρίτος από τους τρομοκράτες πυροβόλησε μια φορά προς το μέρος του Αστυνομικού, χωρίς να τραυματισθεί.

Στο σημείο της επίθεσης εντοπίσθηκε κάλυκας, ο οποίος παραλήφθηκε από τα Εγκληματολογικής Υπηρεσίας

«Υπάρχουν και πυροβολισμοί κατά του φρουρού. Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν πυροβολισμοί» δηλωσε ο Στ.Κοντονής, ενω επεσήμανε οτι η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

upl5a3cab5a15154
Είχαν προηγηθεί (22/12- 02:50) δύο τηλεφωνήματα από άγνωστο στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και σε ιστοσελίδα και προειδοποίησε για την έκρηξη, με χρονικό περιθώριο 40 λεπτών. Αμεσα στο σημείο μετέβησαν Αστυνομικές δυνάμεις και η περιοχή αποκλείστηκε- κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Δ.Α.Ε.Ε.Β. Η έκρηξη ακολούθησε ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα των τρομοκρατών  (22/12- 03:25) ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτήριο του Εφετείου- έσπασαν τζαμαρίες έως και στον έκτο όροφο και σε παρακείμενα κτήρια.

Κλειστό σήμερα (21/12) το Εφετείο – αναστέλλονται όλες οι εργασίες του Δικαστηρίου έως και 5/1/2018.

Ύστερα από αναζητήσεις, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, εντοπίσθηκε καμένο βαν, μάρκας FIAT Doblo, για το οποίο οι Αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για το όχημά διαφυγής των δραστών. Οι τρομοκράτες τοποθέτησαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιας μάρκας αυτοκίνητο, ώστε να μην κινήσουν υποψίες.

Υλικό από κάμερες στη διαδρομή που ακολούθησαν για να μεταβούν και κατά την αποχώρησή τους οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης έχει παραληφθεί και εξετάζεται στη ΔΕΕ.

upl5a3ca977aae75

Οι εκτιμήσεις της ΔΑΕΒ αναφέρουν μέλη της (ΟΛΑ)  Oμάδα Λαϊκών Αγωνιστών υπεύθυνα για την επίθεση. Η Οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Υπουργείο Εργασίας, τη Eurobank, και το ΣΕΒ. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ενέργεια η οποία στην προκήρυξη της οργάνωσης θα αποδοθεί σε “απάντηση” στους συνεχιζόμενους πλειστηριασμούς που διεξάγονται στο γειτονικό κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Ενώ εκτιμήσεις της ΔΑΕΕΒ εξετάζουν να συνδέεται και με την υπόθεση σύλληψης του 29άχρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου- ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο Φυλακών Λάρισας (21/12) εγκλειστος ως κατηγορούμενος  για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Αυξημένη παρατηρητικότητα και ετοιμότητα ζητήθηκε από τους Αστυνομικούς που βρίσκονται σε συνοδείες “στοχων” καθώς και οι έλεγχοι σε αλληλογραφία και μετακινήσεις αυστηροποιούνται. Καθώς οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των ενεργειών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.