Βίλια: Μέτωπο πυρκαγιάς με τις φλόγες απειλή για τους οικισμούς

Μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε σε παρθένο δάσος με ανύπαρκτες αντιπυρικές και ανέμους που αλλάζουν διευθύνσεις και δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης ενώ στο μέτωπο επιχειρούν και εναέρια

(18/08-21.10) Συνολικά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος μέχρι να πέσει το φως επιχείρησαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

(18/08-20.45) Τα κλιμάκια δασοπυρόσβεσης επιχειρούν εντός του μετώπου στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ που επικαλείται στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, σε πρόχειρη εκτίμηση στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000 εως 90.000 στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

(18/08-20.30) Στα Βίλια η φωτιά έφτασε στον οικισμό και στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια πριν το χωριό

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

(18/08-17.20) Με ηχητικά μέσα πληρώματα της ΕΛΑΣ καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, ενώ σε επιφυλακή είναι η Πολιτική Προστασία για να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση, όπου χρειαστεί. Οι κάτοικοι παραμένουν στον οικισμό για να διασώσουν ο,τι μπορούν από τις περιουσίες τους. Είχε προηγηθεί εισήγηση της Πυροσβεστικής για εκκένωση του χωριού. Ωστόσο, καταγγελίες κατοίκων υποστηρίζουν, οτι δεν έλαβαν όλοι ειδοποίηση του 112 για εκκένωση.

(18/08-17.10) Οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι φλόγες να απειλήσουν τα πρώτα σπίτια ενω υπάρχουν αναφορές για οικία που παραδόθηκε στις φλόγες.

Πύρινο μέτωπο ξέσπασε το μεσημέρι (18/08-15.50) στα Βίλια Αττικής μετά από αναζωπύρωση και κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό, με τις φλόγες στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στα ανατολικά.

Στο σημείο μετέβησαν επίγειες δυνάμεις και εναέρια συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης ως “άμυνα ζώνη” για αναχαίτισης στο πύρινο μέτωπο, το οποίο εκτείνεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων- Πόρτο Γερμενού, κατακαίγοντας πυκνή δασική έκταση στο όρος Πατέρας μεταξύ Βιλίων – Αγιου Γεωργιου- Αγίου Σωτήρα.