Βέροια: «Βίαιες επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, δράστης σε αμοκ διενεργεί πυρά»- Εκπαίδευση της CEPOL

Ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης- CEPOL, με συμμετοχή Αστυνομικών Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ του FBI και της Europol

Σε «Βίαιες Επιθέσεις σε δημόσιους χώρους – ΑΜΟΚ Πυροβολισμοί – Violent Attacks Against Public -Amok Shootings» εκπαιδεύτηκαν (12-15/10) στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας, 27Αξιωματικοί Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και χωρών μελών της Ε.Ε (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία Σουηδία).

Το σενάριο περιλάμβανε επίθεση Δεκαπενταύγουστο σε πιστούς στη Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Οι συμμετέχονες Αξιωματικοί έλαβαν εξειδικευμένη θεωρητική γνώση και πρακτική εφαρμογή σε υποθετικά σενάρια, σε αναγνώριση τρωτοτήτων σε εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους, απειλών που στρέφονται εναντίον τους και αποτροπή ενδεχόμενων συνεπειών, σε περίπτωση εκδήλωσης ανάλογνων περιστατικών. Οι εισηγητές, εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Europol, την Αστυνομία της Κύπρου, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του “EU Vulnerability Assessment Tool” (σ.σ εργαλείο εκτίμησης τρωτότητας)της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ακολούθησε πρακτική εφαρμογή για τους συμμετέχοντες.

Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της δραστηριότητας είχε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), με την υποστήριξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας και του Εθνικού Τμήματος της CEPOL .