“Καμπανάκι” κινδύνου, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την απόφαση που υπογράφει και επιτρέπει την παρουσία εποπτών κολυμβητικών δεξαμενών ως Ναυαγοσώστες στις παραλίες, χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, από το Σωματείο Ναυαγοσωστών Ηρακλείου Κρήτης
Με τοποθέτηση ανειδίκευτων χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και άδεια, σε κάλυψη θέσης ναυαγοσώστη στις παραλίες, υποστηρίζουν εκπρόσωποι του Σωματείου, υποβαθμίζεται το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, ενώ και η κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια των λουομένων. Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση έρχεται σε αντιδιαστολή με τον επαγγελματία ναυαγοσώστη ο οποίος εποπτεύει τη δημόσια ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε μια απόφαση, στη βάση της οποίας κάνει σαφές πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος επιθυμούν να παρέχεται στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους λουόμενους η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται στην απόφαση, «για τον λόγο αυτό και μόνο, για τη φετινή θερινή περίοδο, με την προτεινόμενη τροπολογία, δίνουμε τη δυνατότητα δραστηριοποίησης ως ναυαγοσωστών και των κατόχων πτυχίων ναυαγοσωστικών σχολών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η άσκηση του πολύτιμου έργου τους θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε παραλίες που θα βρίσκονται και αδειοδοτημένοι ναυαγοσώστες. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε πτυχιούχους ναυαγοσώστες που δεν πρόλαβαν, λόγω της πανδημίας, να πάρουν άδεια, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη, με όρους που διασφαλίζουν την ασφάλεια των λουομένων. Θεωρώ ότι όλοι μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο αντιλαμβανόμαστε και συνηγορούμε στην ικανοποίηση της ανάγκης να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στη θάλασσα και να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Διαβεβαιώνω όλες και όλους ότι κάνουμε το καλύτερο ώστε το καλοκαίρι του 2021 να έχουμε ασφαλέστερες παραλίες και ασφαλέστερες θάλασσες».
«Ναυαγοσώστες στις παραλίες που δεν έχουν πάρει την επαγγελματική άδεια»
Γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση για λόγους δημόσιας ασφάλειας τοποθετεί στις παραλίες ανθρώπους που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, καθώς δεν πρόλαβαν να την πάρουν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση, λοιπόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, ο κ. Πλακιωτάκης παίρνει θέση υπέρ της κάλυψης των παραλιών με ναυαγοσώστες που δεν έχουν τα τυπικά και πλήρη προσόντα. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που προκάλεσε την αγανάκτηση των Ηρακλειωτών ναυαγοσωστών, καθώς όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη απόφαση τούς εκμηδενίζει.
Γ. ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ: «Κίνδυνος και για τους ίδιους τούς ανειδίκευτους ναυαγοσώστες»
Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε στον Γιάννη Σταμαθιουδάκη, τον πρόεδρο του Σωματείου Ναυαγοσωστών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος με λόγο εμφατικό τόνισε πως το όλο θέμα είναι ένα πρόβλημα σημαντικό. «Με την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος στον τρόπο εξέτασης των ναυαγοσωστών, η διαδικασία των εξετάσεων γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση και το αναπόφευκτο κλείσιμο κολυμβητηρίων, να μην καταφέρουμε να φτάσουμε στον επιθυμητό και ικανοποιητικό αριθμό κάλυψης των ναυαγοσωστών για φέτος.
Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη στελέχωση ναυαγοσωστών στους Δήμους και η κυβέρνηση, θέλοντας να “απαλύνει” κάπως το πρόβλημα, πέρασε μια τροπολογία η οποία αναφέρει πως, εφόσον ο εκπαιδευόμενος ναυαγοσώστης έχει παρακολουθήσει κάποια συγκεκριμένα μαθήματα στη σχολή και ήταν σε διαδικασία να βγάλει το δίπλωμα Ναυαγοσωστικής Σχολής, μπορεί να κάτσει στον πύργο με την προϋπόθεση ότι ο διπλανός πύργος στην παραλία στελεχώνεται από επαγγελματία ναυαγοσώστη. Έτσι, ναι μεν καλύπτονται αριθμητικά οι θέσεις των ναυαγοσωστών, αλλά δημιουργείται ένα αίσθημα ανησυχίας. Οι νέοι ναυαγοσώστες, που δεν έχουν περάσει τις εξετάσεις αλλά ούτε και τα χρονικά όρια στις πισίνες, κινδυνεύουν. Πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί κάτι τέτοιο να αποβεί μοιραίο όταν ανειδίκευτοι ναυαγοσώστες στελεχώνουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους. Σε μια δύσκολη συγκυρία, μπορεί να μην αντεπεξέλθει στις ανάγκες της παραλίας ένας ανειδίκευτος ναυαγοσώστης, δηλαδή να διασώσει τον λουόμενο και τον ίδιο του τον εαυτό», ανέφερε ο κ. Σταμαθιουδάκης.
Ι. ΣΚΟΥΛΑΣ: «Η κυβέρνηση μας υποβαθμίζει με μια τροπολογία τραγέλαφο»
Με λόγο καταγγελτικό, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών Νομού Ηρακλείου, Ιάσων Σκουλάς, υποστηρίζει πως μέσα από την τροπολογία η κυβέρνηση υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη με πρόσχημα την υγειονομική κρίση. «Ζούμε πραγματικά μια γελοία κατάσταση. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ο κ. Πλακιωτάκης έφερε μια τροπολογία που είναι τραγέλαφος και μας εκμηδενίζει ως επάγγελμα. Ως κυβερνητική πράξη μάς μηδενίζει. Ο κ. Πλακιωτάκης βάζει στη θέση ειδικευμένου έναν ανειδίκευτο. Εμείς παλεύουμε για βασικά δικαιώματα και συγκεκριμένα να μην πληρωνόμαστε ως ανειδίκευτοι, και έρχεται η κυβέρνηση και μας υποβαθμίζει. Πέραν όμως της αμοιβής και της υπόληψης, ο ανειδίκευτος ναυαγοσώστης τοποθετείται σε μια παραλία με πρόσχημα την αναβολή στις εξετάσεις εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Τους “βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι” είτε έχουν πάρει πιστοποίηση είτε όχι», αναφέρει ο κ. Σκουλάς.
Στο ερώτημα εάν ένας οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, ο κ. Σκουλάς απαντάει: «Έχουν περάσει τέσσερις εξεταστικές και βγαίνει μια απόφαση στα τέλη Ιουλίου. Τα παιδιά που δεν έβγαλαν την πιστοποίηση δεν πέρασαν. Δεν μπορούν. Τοποθετείς με αυτό το ΦΕΚ μη πιστοποιημένους ναυαγοσώστες να ασκήσουν το επάγγελμα εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας. Είναι πραγματικά γελοίο. Είναι τραγέλαφος. Και πάμε και σ’ ένα άλλο σενάριο. Επίσημα, δεν μπορεί κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Ανεπίσημα, μπορεί κάποιος ιδιώτης που έχει τον Δήμο να βάλει άτομα δικά του, τα οποία, αφού θα έχουν δώσει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, θα πάρουν ένα χαρτί χωρίς να έχουν ιδέα από κολύμβηση. Ο ιδιώτης έτσι θα δίνει όσα διπλώματα θέλει. Και αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος».
Ν. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ: «Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία»
Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο Νίκος Κοκολάκης, ο γραμματέας του Σωματείου Ναυαγοσωστών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος υποστήριξε: «Η τροπολογία είναι τραγέλαφος. Γυρίζει τη ναυαγοσωστική κάλυψη πολλά χρόνια πίσω. Η εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος ξεκίνησε φέτος και επειδή οι υπηρεσίες καθυστέρησαν και η Πολιτεία αγνόησε το γεγονός πως δε θα γίνονταν πολλά σχολεία για επαγγελματίες ναυαγοσώστες, έτσι η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε ένα “μπάλωμα”, τοποθετώντας άτομα χωρίς να έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Η κυβέρνηση τοποθετεί άτομα χωρίς εμπειρία πάνω στον πύργο του ναυαγοσώστη, δίχως πρότερη εμπειρία για να εγγυηθούν τη δημόσια ασφάλεια των λουομένων. Μια τέτοια στάση είναι απαράδεκτη. Όχι μόνο τίθεται η ασφάλεια των λουομένων εν αμφιβόλω, αλλά και η ασφάλεια του ναυαγοσώστη. Κι αυτό γιατί στην προσπάθειά του να παρέχει τη βοήθεια σε κάποιον λουόμενο ενδέχεται να βρεθεί πνιγμένος και ο ναυαγοσώστης και ο λουομένος.
Δεν έχει την απαιτούμενη γνώση. Είναι εγκληματικό τέτοια άτομα να είναι μόνα τους στην παραλία. Το συγκεκριμένο “μπάλωμα” μπορεί να ανοίξει περαιτέρω την πληγή και να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία. «Έμμεσα φαλκιδεύουν το μέλλον του νέου Προεδρικού Διατάγματος που φέτος τίθεται σε ισχύ. Είναι ένα “μπάλωμα” πρόχειρο. Δεν υπάρχει όμοιό του, και δυστυχώς μιλάμε για ένα επάγγελμα που έχει ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια των λουομένων. Αυτά τα άτομα που θα εργαστούν χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα ενδέχεται να πέσουν στη μέγγενη χαμηλών μισθοδοσιών των εργολάβων. Εμείς ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες υποστηρίζουμε πως η συγκεκριμένη τροπολογία έχει συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις και στη δημόσια ασφάλεια. Ως Σωματείο Ναυαγοσωστών Ηρακλείου, όντας το μοναδικό συλλογικό θεσμικό όργανο εκπροσώπησης, κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Ναυτιλίας να αποσύρει άμεσα την εν λόγω τροπολογία- “παρωδία”, ειδάλλως θα πρέπει ως ΣΝΗ να ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο για την απόσυρσή της σεβόμενοι τους απανταχού λουόμενους ανά την επικράτεια».
__________________________________
* Νίκος Κοσμαδάκης, neakriti.gr