Βάρκιζα: Έκρυβαν λαθρομετανάστες σε σπηλιά και τους μετέφεραν με ιστιοφόρα στην Ιταλία (VIDEO)

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε δουλεμπορικό δίκτυο διευκόλυνσης παράνομης εξόδου αλλοδαπών, με ιστιοπλοϊκά σκάφη στην Ιταλία

Σε σπηλιά στη Βάρκιζα οι δουλέμποροι με τον Τούρκο αρχηγό της εγκληματικής ομάδας να δίνει εντολές μέσα από τις φυλακές Ναυπλίου, για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών σε παράνομη δουλεμπορική μεταφορά από την Ελλάδα στην Ιταλία με πλωτά μέσα.

Με μικρά αυτοκίνητα μετέφεραν ανά ζεύγη τους λαθρομετανάστες τη νύχτα, στην απομονωμένη περιοχή της Βάρκιζας, από μονοπάτι που οδηγούσε στη σπηλιά. Στη συνέχεια τους επιβίβαζαν στο ιστιοφόρο «Ελπίδα» και τους ταξίδευαν προς τις ακτές της Ιταλίας.

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίον της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε, μετά από καταδίωξη, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν-  ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19λαθρομετανάστες εκ των οποίων τέσσερις ανήλικοι. Στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων. Σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και Έλληνας οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των λαθρομεταναστών.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019

Ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας των δουλεμπόρων, ο 45άχρονος Τούρκος έγκλειστος στο ΣΚ Ναυπλίου, είχε ανακτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο από ιστοσελίδες εμπορίας σκαφών αγόραζε ιστιοπλοϊκά, στρατολογούσε νέα μέλη, έκλεινε οικονομικές συμφωνίες και πραγματοποιούσε αποστολή χρημάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε μέλη του κυκλώματος. Οι συνεργοί του εντόπισαν σε hot – spot και στέκια αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας τους λαθρομετανάστες οι οποίοι ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα και “έκλειναν” τις δουλεμπορικές μεταφορές στην τιμή διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία κατ άτομο στα €4.000.

Η δράστη της εγκληματικής δουλεμπορικής  οργάνωσης αποκαλύφθηκε όταν Ιρακινός απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Η Αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και Ευρωπαϊκές χώρες.

Στις έρευνες κατασχέθηκαν:

ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,
πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,
συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
το χρηματικό των 2.500 € και
(2) οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.