«Τυφώνας» της ΕΛΑΣ, για τζιχαντιστές στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλη άσκηση με την κωδική ονομασία «Τυφώνας» για την αντιμετώπιση επιθέσεων από τζιχαντιστές στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη -χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε- η ΕΛΑΣ!

Στην άσκηση θα συμμετέχουν 70 αξιωματικοί από κρίσιμες υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτούς και 10 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- που θα επιχειρήσουν να «χειριστούν» σύνθετη επίθεση φανατικών ισλαμιστών –καμικάζι που θα εξελιχθεί σε έξι ή επτά διαφορετικές φάσεις.

Στελέχη της ΕΛΑΣ σημειώνουν ότι η άσκηση γίνεται για προληπτικούς ελέγχους και δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απειλή. Ωστόσο εντυπωσιάζει η χρονική στιγμή και το «μέγεθός» της που παραπέμπει σε αντίστοιχες μεγάλες εκπαιδεύσεις για ζητήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η άσκηση θα βασιστεί σε σενάρια επιθέσεων ισλαμιστών σε ευρωπαϊκές χώρες δηλαδή με εκρήξεις βόμβων σε δημόσιους χώρους, με επιθέσεις ενόπλων εναντίον πολιτών σε κέντρα διασκέδασης αλλά και σε πρόκληση πολλών θυμάτων από φορτηγά ή άλλα οχήματα που πέφτουν αιφνιδιαστικά κατά του πλήθους κλπ

Κύριο ζητούμενο είναι η πρόληψη αυτών των επιθέσεων, η αντίδραση για την εξουδετέρωση των ενόπλων, η συνεργασία των υπηρεσιών, η ανταλλαγή των πληροφοριών, ο τρόπος χειρισμού του διεθνούς αντίκτυπου κλπ

Την άσκηση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ Νίκος Τόσκας, εκπρόσωποι της ΕΥΠ, στελέχη της ασφάλειας του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλοι… Ενώ αναμένεται να συμμετέχουν ακόμη αξιωματικοί από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, από την Διεύθυνση Πληροφοριών, από τις υπηρεσίες ασφαλείας, από τα ΕΚΑΜ, από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Επισήμων και από άλλες υπηρεσίες.

_______________

* Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος / tovima.gr