Τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα αποχωρούν από τις δομές σε 30 ημέρες

Υποχρέωση αποχώρησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τις δομές φιλοξενίας, κατατέθηκε σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε προαναγγελθεί από τον Υπουργό Νότη Μηταράκη κατατέθηκε (05/03) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία υπάρχει υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Στόχος του όσων περιγράφονται στο Σχέδιο Νόμου είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές στην ενδοχώρα και σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου με την εφαρμογή του θα υπάρξουν περίπου  1.000 κενές θέσεις σε δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Ειδική πρόβλεψη για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με τις προθεσμίες από την ενηλικίωσή τους.

Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Στην τροπολογία ορίζεται πλέον ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του Διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή στην κάθε υπηρεσία.