Τραυματίας φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια επεισοδίων με ΜΑΤ, στην πορεία των φοιτητών.

Τραυματισμό φωτορεπόρτερ πρακορείου κατα τη διάρκεια των επεισοδίων στο ΕΜΠ (13/11) καταγγέλλει η ΕΦΕ. Ο φωτορεπόρτερ Γιαννης Λιακος καλύπτε από το πρωί τις κινητοποιήσεις και τα όσα ήταν σε εξέλιξη στο ΕΚΠΑ και τις πορείες που ακολούθως προγραμματίσθηκαν,όταν όπως καταγγέλλει η ΕΦΕ, δέχθηκε χτύπημα από Αστυνομικο των ΜΑΤ. Με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου, “από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας παράλληλα με την προανάκριση που διενεργεί η ΓΑΔΑ”. ΦΩΤΟ-ΜΑΤ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Νωρίς το μεσημέρι, μέλη της ΕΦΕ συναντήθηκαν με τον Αττικάρχη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για ” καταχρηστικό έλεγχο στοιχείων που διενέργησαν άντρες των ΜΑΤ σε φωτορεπόρτερ,  κατά την τέλεση του λειτουργήματός τους”, έξω από το ΕΚΠΑ, για να λάβουν σχετική δέσμευση για την προστασία των εργαζομένων στο χώρο του τύπου κατά την τέλεση του λειτουργήματός τους. Σε επικοινωνία του Αττικάρχη με την Διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων πραγματοποίησε “αυστηρές συστάσεις” για το ένστολο να μην παρακωλύουν, παρεμποδίζουν και επιτίθενται σε εκπροσώπους του τύπου.  IMG_0714

Ωστόσο, λίγες ωρες αργότερα, και ενώ η πορεία είχε μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο, με φοιτητές να έχουν σπασει την πλαική είσοδο από την πύλη της Στουρνάρη, ο φωτορεπόρτερ Γιαννης Λιακος δέχθηκε χτύπημα από Αστυνομικό των ΜΑΤ στο κεφάλι με γκλοπ, και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε αξονική. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, δε διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο, « Ο ΓΑΔΑρχης κι ο Διοικητής των ΜΑΤ είναι έκθετοι κι ακόμα πιο έκθετος είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Τελικά, η διοικητική κι η πολιτική ηγεσία ελέγχουν τα όργανα ή όχι; Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα σε συναδέλφους, υπόλογος θα είναι ο κ. Κικίλιας».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι προστασία των εργαζομένων στο χώρο του τύπου, προβλέπεται από το Σύνταγμα, τους Νόμους,  και προστατεύονται και από τους κανόνες εμπλοκής σε εμπόλεμη ζώνη.