Η τραγική αλήθεια πίσω από το fake news της επίθεσης κατά του Αρχιεπισκόπου

Ομολογώ πως η είδηση περί επιθέσεως διαδηλωτών στο αυτοκίνητο του Αρχιεπισκόπου στο Σύνταγμα δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου μέχρι τη στιγμή που παρέλαβα στο email μου την δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

«Όσα κατάπτυστα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και δημοσιεύονται σε ορισμένες ιστοσελίδες χωρίς τον παραμικρό κόπο διασταύρωσης των «πληροφοριών» περί υποτιθέμενης επίθεσης διαδηλωτών στο αυτοκίνητο του Αρχιεπισκόπου αργά χθες το βράδυ στην περιοχή του Συντάγματος, αποτελούν την επιτομή των καταφανώς ψευδών και χυδαία κατασκευασμένων ειδήσεων» δήλωσε ο Χάρης Κονιδάρης στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα πως «Ας γνωρίζουν απλώς οι εμπνευστές και εργολάβοι των δύσοσμων αυτών κατασκευών, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες προφανείς σε όλους, ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Το πρώτο που έκανα διαβάζοντας αυτήν την εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής ήταν να αναζητήσω την πηγή του… κακού. Σύντομα βρήκα το δημοσίευμα το οποίο συνοδευόταν από ένα βίντεο. Έτσι, πριν μπω στη διαδικασία να διαβάσω το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας πάτησα κατευθείαν το βίντεο για να δω με τα μάτια μου το «αποδεικτικό υλικό».

Πράγματι, από το ελάχιστο που φαίνεται στο βίντεο το αυτοκίνητο δεν ήταν του Αρχιεπισκόπου. Οι πινακίδες του αυτοκινήτου δεν είχαν καμία σχέση με αυτές του αρχιεπισκοπικού οχήματος και φυσικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν φαινόταν πουθενά. Ήταν πράγματι ένα πανηγυρικό fake news.

Όταν όμως ξαναείδα το βίντεο, με τον ήχο ανοικτό αυτή τη φορά, διαπίστωσα με θλίψη ότι στόχος αυτού του οργισμένου όχλου ήταν πράγματι ο Αρχιεπίσκοπος. Όσοι το έχετε δει φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι εννοώ, όσοι πάλι δεν το έχετε δει λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μεταφέρω τα όσα ακούστηκαν για τον Αρχιεπίσκοπο και το πρόσωπο του.

Η αλήθεια λοιπόν για το γεγονός αυτό είναι λίγο πιο σύνθετη.

Διότι, πράγματι το αυτοκίνητο που δέχθηκε την επίθεση να μην ήταν το αρχιεπισκοπικό. Πράγματι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν εκεί. Όμως το πρόσωπο στο οποίο επιτέθηκαν οι συγκεντρωμένοι ήταν αυτό του Αρχιεπισκόπου!

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης Ιερώνυμος, ένας αριθμός ανθρώπων τρέχει να του επιτεθεί. Τον ψάχνουν, βρίζουν, κλωτσάνε το αυτοκίνητο, χυδαιολογούν. Στόχος τους είναι ο Αρχιεπίσκοπος που νομίζουν ότι κρύβεται πίσω από τα σκούρα τζάμια του αυτοκινήτου.

Δηλαδή που φτάσαμε; Να μην μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να κυκλοφορήσει ανάμεσα στον κόσμο; Τρελαθήκαμε εντελώς;

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να βρει έστω και ένα ψήγμα λογικής που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χυδαία αυτή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου, κι ας μην ήταν κάν εκεί,  αλλά θα είμαι και ο πρώτος που θα πει ότι αυτό πρέπει να μας βάλει όλους σε πολύ σοβαρές σκέψεις, πάρα πολύ σοβαρές και πολύ βαθιές.

Γιατί αν στην Ελλάδα σχηματίζονται όχλοι που κυνηγάνε τον Αρχιεπίσκοπο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του, τότε πολύ φοβάμαι ότι είμαστε πολύ βαριά άρρωστοι ως κοινωνία!

____________

* Ανδρέας Λουδάρος, orthodoxia.info