Τούρκος Κατάσκοπος στην Πρεσβεία της Αθήνας, “συλλέκτης” πληροφοριών για… “Γκιουλενιστές”, στην Ελλάδα

Μυστική επιχείρηση κατασκοπείας φέρεται από έγγραφα τα οποία δημοσιεύονται, να εκτελούσε Αξιωματούχος της Τουρκινης Πρεσβείας στην Αθήνα, σε συλλογής πληροφοριών για… Γκιουλενιστές στην Ελλάδα

Απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, δημοσιεύει το “Nordic Monitor” ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη, Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt (Αμπντουλάχ Μποζκούρτ), αναφορικά με παρακολουθήσεις από Τούρκο Αξιωματούχο με δράση ως μυστικός πράκτορας και παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το έγγραφο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαβιβάστηκε προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 και κοινοποιήθηκε σε δώδεκα επαρχιακά Αστυνομικά Τμήματα, με την υπόμνηση, ότι αναφορικά με τις πληροφορίες, από «αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία».

Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρεται σε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια αγορά λιανικής, ένα μεσιτικό γραφείο και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων και δεκατρείς πολίτες, σε διασύνδεση με το κίνημα Γκιουλέν, που τελεί υπό δίωξη από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως παρατίθεται στην επίμαχη δημοσίευση από τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, τα άτομα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από τον Τούρκο πράκτορα ήταν μεταξύ αλλων, ιδιοκτήτες και διαχειριστές επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αποδίδονται -στο ίδιο έγγραφο – στο πλαίσιο ευρύτερης μυστικής επιχείρησης κατασκοπείας σε ξένο έδαφος (Ελλάδα) που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση για τη δράση μελών της ομάδας Γκιουλέν.

Όπως αποτυπώνεται , η πρακτική κατασκοπείας, αποτελεί μια ακόμα παραβίαση από την Κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες και τις ισχύουσες διατάξεις μεταξύ άλλων και της ίδιας της χώρας του, καθώς σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η τουρκική αστυνομία, μέρος του υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύεται να συλλέγει πληροφορίες πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.  Ενώ ο σύνδεσμος που βρίσκεται σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών, δεν έχει ανάλογη εξουσιοδότηση για τη… συλλογή πληροφοριών, ρόλο που επιτελεί η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) με συλλογή πληροφορίες εντός της Τουρκίας.

Ο Uygur Elmastaş (δεξιά), ο αρχηγός της αστυνομίας, εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δίπλα στον Selçuk Bayraktar (αριστερα), γαμπρό του Ερντογάν και κατασκευαστή drones Bayraktar.

Στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, από το 2017, σε κάλυψη θέσης συμβούλου, έχει τεθεί ο Αρχηγός της αστυνομίας Uygar Elmastaşı (Ουιγκάρ Ελμαστατσί), ο οποίος μέχρι πέρυσι διηύθυνε το τμήμα αεροπορίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας επικεφαλής των εναερίων μέσων και drones. Πρόκειται για ακροδεξιό Τούρκο εθνικιστή, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εργαστεί με τον Selçuk Bayraktar (Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ), γαμπρό του Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει τα drones Bayraktar. Με το διορισμό του να αποδίδεται ως σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για… ενίσχυση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι -μέχρι στιγμής – η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη (ή ανεπίσημη) τοποθέτηση είτε σε σχόλιο για την υπόθεση.