«Tους βλάκες! Τους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν!»- Πώς σχεδίασαν τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου οι Αλβανοί

Με τον προσδιορισμό των ηθικών αυτουργών οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, εξιχνίασαν τη δολοφονία  του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου
Στα στοιχεία τριών εγκλείστων στις Φυλακές Κορυδαλλού για άλλη ποινική υπόθεση, ηλικίας 40 ετων, 35χρόνων και 34άχρονο, ταυτοποιήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Κατά την προανάκριση, και την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του ποινικολόγου προσδιορίστηκαν ο 32άχρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε μετα τη σύλληψή του στην Πάτρα, καθώς επίσης 30άχρονος ομοεθνής του, ο οποιος διαφεύγει στην Αλβανία την επομενη του εγκλήματος. Όπως διακριβώθηκε απο τις νόμιμες συνακροάσεις, και ο 32άχρονος, ήταν σε διαδικασία να φύγει και αυτός για την Αλβανία μέσω Ιταλίας.

«Ρίχτου μια στα πόδια για να πάρει το μήνυμα»

Ήταν το οικονομικό κίνητρο- σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- των #20.000 που κατέβαλαν οι ηθικοί αυτουργοί για την εκτέλεση του σχεδίου εκφοβισμού του ποινικολόγου προς τους φυσικούς αυτουργούς, ωστε να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52άχρονο δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση που σχετίζονται και τους έχει θέσει σε εγκλεισμό  στην οποία ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου, βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο “Energa”, να τους καταβάλλει #€100.000, για «συμβόλαιο θανάτου» ωστόσο  σκόπευαν να ζητήσουν #€5.000.000 για την απόπειρα δολοφονίας -το Νοέμβριο του 2014- στην Πεντέλη σε βάρος 62άχρονου δικηγόρου. Ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για τις Αρχές, είναι οι ηθικοί αυτουργοί, να ζητούσαν τα χρήματα για να εξαγοράσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλάξουν τον Αριστείδη Φλώρο από την υπόθεση. Για να τον προσεγγίσουν, έδωσαν εντολή στους δυο Αλβανούς να απειλήσουν με τα όπλο τον ποινικολόγο, ωστε να του αποσπάσουν το κλητήριο θέσπισμα στο οποίο αναγράφεται η διεύθυνση του Αριστείδη Φλώρου. Ωστόσο το τραύμα του αιμορράγησε με το δικηγόρο να καταλήγει στη συνέχεια.

Με κατηγορίες από κοινού για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του Νόμου περι όπλων και -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των Νόμων περι όπλων και αλλοδαπών οι τρεις ηθικοί αυτουργοί βρίσκονται έγκλειστοι στις Φυλακές.

Με ποινικό “παρελθόν” οι δράστες της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Ο 32άχρονος Αλβανός, ειχε κηρυχθεί δραπέτης Καταστήματος Κράτησης, καθωε δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε, ε ποινικές διώξεις για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση του Νόμου περι αλλοδαπών και Ναρκωτικών μετσξυ άλλων.
Ο 30άχρονος ομοεθνής συνεργός του, ο οποίος ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορίες για σωρεία ληστειών και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

«Tους βλάκες! Τους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν!»

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένες νόμιμες συνακροασεις, των ηθικών αυτουργών στην υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, φέρονται να παραδέχονται την εμπλοκή τους με την εντολη που έδωσαν μεσα απο τις Φυλακες να εκφοβίσουν τον ποινικολόγο ενώ και ο 32άχρονος εκτελεστής ομολόγησε υποστηρίζοντας οτι πρόθεση είχαν να εκφοβίσει και όχι να σκοτώσει τον ποινικολόγο.

Όπως υποστήριξε ο 32άχρονος Αλβανός, στην απολογία του, είχαν λάβει το ποσό των #€3000 ως προκαταβολή από μια γυναίκα χωρις να είναι σε θεση οπως ισχυρίστηκε να την κατονομάσει. Ωστόσο κανείς απο τους τρείς φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς, δεν παραδέχονται την ενοχή τους, ενώ τα κινητά τηλέφωνα τα οποία κατείχαν παράνομα μέσα στις Φυλακές δεν εντοπίσθηκαν.

Από την εργαστηριακή εξέταση της βολίδας που επέφερε το θάνατο στο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, προέκυψε ότι προέρχεται από το ίδιο πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο ΑΑλβανών, για ασήμαντη αφορμή (19/09) στην Καλλιθέα. Δράστης είναι ο 32άχρονος δραπέτης ο ποιος συνελήφθη στην Πάτρα, αναγνωρίστηκε από τα θύματα και ομολόγησε την πράξη του.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του ποινικολόγου (29/10) σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, προέκυψε το κρησφύγετο στο οποίο διέμεναν οι δράστες μέχρι την δολοφονία του δικηγόρου. Στο  διαμέρισμα, εντοπίστηκε και συνελήφθη 32άχρονος Αλβανός. Μεταξύ άλλων στο διαμέρισμα κατασχέθηκαν- πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια, πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια, 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων, χειροβομβίδα, 2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής και άλλα αντικείμενα.

Με ποινικγ δισκογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών και πλαστογραφία ο 32άχρονος Αλβανός ένοικος μετήχθη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, και παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη ΓΑΔΑ – παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα – ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν της συνάντησης και της δολοφονίας του ποινικολόγου. «Το πρωί της 12ης Οκτώβριου, άγνωστος άνδρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση. Την 18:45 ώρα, οι δυο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από τον δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη Γ.Α.Δ.Α. Σε μεταγενέστερο χρόνο ένας από τους δράστες εξήλθε του γραφείου, με το πρόσχημα να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα για προκαταβολή και επανήλθε μετά τη πάροδο λίγων λεπτών. Κατά την πρόοδο της συζήτησης, χωρίς να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο την υπεράσπιση του οποίου επιθυμούσαν να αναθέσουν στο δικηγορικό γραφείο, απροειδοποίητα, εμφάνισαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τους δυο δικηγόρους.

Στη συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν επάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Η ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, σε συνδυασμό με επιμέρους στοιχεία, όπως η επιλογή του χώρου και του χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας, ο τρόπος προσέγγισης του θύματος, η κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, ο πυροβολισμός από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα, συγκροτούσαν ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε προσεκτικό σχεδιασμό και προπαρασκευαστικές ενέργειες, που δεν συνάδουν με την εκδοχή της ληστείας ως κίνητρο. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογώντας, αναλύοντας και παραμετροποιώντας τα ερευνητικά μας δεδομένα, προσανατολιστήκαμε σε υπόθεση, που έχει τα χαρακτηριστικά της ‘κατά παραγγελία’ ανθρωποκτονίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, είχαμε συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και έτσι καταφέραμε να συλλάβουμε τον 32χρονο, σε καταυλισμό ΡΟΜΑ στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την σύλληψη και να αναζητήσει τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.

Όπως διακριβώθηκε, πρόκειται για το άτομο που πυροβόλησε τον δικηγόρο, ενώ ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για να κλείσει το ραντεβού. Ο συλληφθείς δράστης είναι δραπέτης των Φυλακών Κασσάνδρας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει τακτική άδεια που είχε λάβει. Η παρουσία του στο χώρο του δικηγορικού γραφείου πιστοποιείται και από τμήματα δακτυλικών του αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση του χώρου.»

Aπό την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε την ευαρέσκεια του λέγοντας ακόμη ότι «εύχομαι και ελπίζω οι επόμενοι μήνες που θα έρθουν να μη χρειαστεί ποτέ η Αστυνομία να αποδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα που έδειξε τον Οκτώβριο του 2017».