Οι Τούρκοι κομάντος αρχικά δήλωσαν ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί

Οι επίλεκτοι αρχικά δήλωσαν ότι είναι… ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί. Τελικά παραδέχθηκαν πως ανήκαν στην «διμοιρία θανάτου»
Οι επίλεκτοι αρχικά δήλωσαν ότι είναι… ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί. Στη συνέχεια οι λοχίες της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας των Μπορντό Μπερελί, είπαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδος ότι λέγονται Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, όταν εμφανίστηκαν μπροστά τους μαζί με δικηγόρο στις 15 Φεβρουαρίου. Αργότερα φέρεται να παραδέχθηκαν πως ανήκαν στην «διμοιρία θανάτου» που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την εξόντωση ή σύλληψή του.
Η έλευσή τους προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον της ΕΥΠ, στελέχη της οποίας διαπίστωναν ότι τα στοιχεία τους αντιστοιχούσαν σε δύο από τους πέντε στρατιωτικούς, που είχαν δημοσιοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ως καταζητούμενοι για συμμετοχή στην ομάδα των 47 κομάντος που είχαν αναλάβει την επιχείρηση εντοπισμού του Ερντογάν σε ξενοδοχείο στον Μαρμαρά.

Λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι ταυτοποιούνταν και μέσω των φωτογραφιών που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Εντωμεταξύ οι δύο λοχίες στις 20 Φεβρουαρίου υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης ασύλου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση του αιτήματος ασύλου, ενώ αναμένουν το δικαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για την έκδοσή τους. Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της υπόθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι τα στοιχεία που θα παραθέτονται στο αίτημα και αν αυτά επιβεβαιώνουν την συμμετοχή τους στο σχέδιο δολοφονίας ή σύλληψης του Ερντογάν. Η υπόθεση ωστόσο είναι διαφορετική και πιο σοβαρή από αυτή των 8 τούρκων στρατιωτικών, καθώς στην περίπτωση τους φαίνεται να υπάρχουν πολλές επιβαρυντικές ενδείξεις.

Οι δύο υπαξιωματικοί, όπως διαρρέουν πηγές ειδικών υπηρεσιών, έχουν «ομολογήσει» πως συμμετείχαν στην ομάδα των στρατιωτών που εισέβαλλαν στο ξενοδοχείο με σκοπό την δολοφονία ή την σύλληψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που περιπλέκει επικίνδυνα τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Προ ημερών ξεκίνησε στην πόλη Μούγλα της δυτικής Τουρκίας η δίκη 47 ατόμων που κατηγορούνται από τις αρχές για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Οι 37 από τους κατηγορούμενους είναι στρατιωτικοί, ενώ τρία άτομα που διαφεύγουν της σύλληψης δικάζονται ερήμην. Το ένα εκ των τριών ατόμων είναι ο γνωστός ιεροκήρυκας Φετχουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από τον Ερντογάν ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, ενώ οι άλλοι δύο φέρεται να είναι οι συλληφθέντες στην Ορεστιάδα.

Ο τόπος και χώρος κράτησης των δύο στρατιωτικών είναι επτασφράγιστο μυστικό, ενώ γύρω τους έχει στηθεί ένα ισχυρό πλέγμα ασφαλείας για ευνόητους λόγους.

_________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος