Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελληνική Αστυνομία ότι βασανίζει πρόσφυγες στον Έβρο

Τουρκικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές Αρχές πιάνουν πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τους ξυλοκοπούν άγρια, τους βασανίζουν και στη συνέχεια τους επαναπροωθούν δαρμένους στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Ελλάδα επέστρεψε 4.000 πρόσφυγες στην Τουρκία αφού πρώτα τους κακομεταχειρίστηκαν οι ελληνικές Αρχές.
Η Sozcu, σε είδηση του πρακτορείου Dogan με τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει τους μετανάστες και τους επαναπροωθεί», αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επαναπροωθεί μετανάστες στην Τουρκία, με βάρκες μέσω Έβρου, αφού πρώτα τους χτυπήσει.
Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών δήλωσε ότι η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, επέστρεψε στην Τουρκία 4.000 πρόσφυγες, μέσω Έβρου.
Την κακομεταχείριση των προσφύγων αποδεικνύουν και σχετικές εκθέσεις [Τούρκων] γιατρών, σημειώνει η Sozcu.
Το εάν έχουν κάποια αξία οι εκθέσεις των Τούρκων γιατρών και γενικότερα των τουρκικών Αρχών του ερντογανικού καθεστώτος το γνωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η ισλαμιστική Τουρκία.
Και η Daily Sabah μεταδίδει την ίδια είδηση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει την ανεκτική της στάση απέναντι στους μετανάστες. Αφού τους υποβάλλει σε βασανιστήρια τους επαναπροωθεί στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα η Daily Sabah ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας δυσμενής τόπος για τους μετανάστες εξαιτίας της [ελληνικής] συμπεριφοράς που χειροτερεύει και των απαίσιων συνθηκών διαβίωσης, που αναγκάζουν τους μετανάστες να επιστρέφουν στην Τουρκία.
Τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 40 μετανάστες που εισήλθαν κρυφά [δηλ. παράνομα] στην Ελλάδα, με την ελπίδα να πάρουν άσυλο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα απελάθηκαν «παρανόμως» από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας, πριν τους βάλουν στις βάρκες και τους στείλουν πίσω.
Την Τετάρτη, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα, 14 Σύροι και ένας Αφγανός ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία αφού ξυλοκοπήθηκαν από Έλληνες αστυνομικούς.
Οι εν λόγω λαθρομετανάστες/πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο με βάρκα αλλά υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία υπό την απειλή των όπλων.
[Αν και δεν πιστεύουμε λέξη από τα τουρκικά δημοσιεύματα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι μεγάλο το θράσος των Τούρκων, που σκοτώνουν πρόσφυγες και ανάμεσά τους σκότωσαν δεκάδες παιδιά που προσπαθούν να περάσουν τα δικά τους σύνορα με τη Συρία, να διαδίδουν τέτοιες απανθρωπιές για την Ελλάδα – Διαβάστε εδώ].
Μετανάστες, συνεχίζει η Daily Sabah, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας [απορία Tribune: Αυτοί οι μετανάστες δεν έχουν μάθει ότι έχει κλείσει ο δρόμος για τη Γερμανία εδώ και ένα χρόνο; Δηλαδή πώς νόμιζαν ακριβώς ότι θα φτάσουν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας;], βοηθήθηκαν από τουρκικό περίπολο στον Έβρο.
Το τουρκικό περίπολο στον Έβρο αντιλαμβάνεται τους μετανάστες μόνο όταν «επιστρέφουν» από την Ελλάδα και ποτέ όταν φεύγουν από την Τουρκία για να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, παρατηρούμε.
Και συνεχίζει η Daily Sabah επικαλούμενη έναν Σύρο άνδρα, τον Μουχάμαντ Αμπντού, που πήρε την οικογένειά του και ξεκίνησε να φτάσει στη Γερμανία [παράνομα] μέσω Ελλάδας, [ενώ η βαλκανική οδός είναι κλειστή], επειδή όπως είπε ζουν συγγενείς του στη Γερμανία [πράγμα προφανώς που του «επιτρέπει» να εισέρχεται παράνομα σε όποια χώρα θέλει], αλλά όπως είπε στους δημοσιογράφους οι Έλληνες υποχρέωσαν τον ίδιο, τη γυναίκα και τα παιδιά του να ανέβουν στη βάρκα και να γυρίσουν πίσω.
Ένας άλλος Σύρος, ο Ιμάν Μασκούντι, είπε ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν του φέρθηκαν καλά, τον άφησαν νηστικό τις δύο ημέρες της κράτησής του.
«Δεν μας φέρθηκαν καλά. Υποτίθεται ότι θα μας οδηγούσαν σε ένα κέντρο όπου κρατούνται εκείνοι που είναι για απέλαση αλλά δεν το έκαναν. Δεν μας κατέγραψαν ποτέ (ως παράτυπους μετανάστες). Στη συνέχεια μας ανάγκασαν να περπατάμε για ώρες σε μια άγνωστη περιοχή κοντά στα σύνορα [η έκπληξη θα ήταν να του είναι γνωστή η περιοχή στον Έβρο από τη Συρία που ήρθε]. Μας είπαν να επιβιβαστούμε στις βάρκες και όποιος αρνήθηκε τον έδειραν. Μας πήραν τα κινητά μας και τα πέταξαν στο ποτάμι. Ήταν οι Τούρκοι στρατιώτες που μας βοήθησαν και μας φρόντισαν όταν γυρίσαμε πίσω στην Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους και για μια ακόμη φορά παρατηρούμε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες «πιάνουν» μόνο όσους επιστρέφουν στην Τουρκία και ποτέ όσους φεύγουν από την Τουρκία.
Πέρα από τις «μαρτυρίες» που δημοσιεύει η Daily Sabah, που όλες αμφισβητούνται ως κατασκευασμένες, έχουμε και τις δηλώσεις του κυβερνήτη της Ανδριανούπολης Γιουνάι Οζντεμίρ (Günay Özdemir).
Ο Οζντεμίρ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν αποδείξεις για συνεχείς ελληνικές «παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών για ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», με το να τους ωθούν πίσω στα τουρκικά σύνορα αφού πρώτα τους βασανίζουν.
Μετανάστες ισχυρίζονται ότι η Ελληνική Αστυνομία τους εκφόβισε με σκυλιά και όπλα και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκαν πριν τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, γράφει η Daily Sabah και οι φοβισμένοι από τα… σκυλιά μετανάστες είναι προφανώς οι ίδιοι που έρχονται από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και τη Συρία του Ισλαμικού Κράτους.
Τούρκοι αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζει η Daily Sabah, επιβεβαιώνουν αυτές τις μαρτυρίες γιατί λένε ότι πολλοί μετανάστες που επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία έχουν αμυχές ή δαγκωματιές σκύλων.
Η Daily Sabah αναφέρεται όμως και στους άλλους πρόσφυγες που θέλουν με τη θέλησή τους να γυρίσουν στην Τουρκία.
Ένας 32χρονος Σύρος και ένας 28χρονος Αιγύπτιος έκλεψαν μια βάρκα από τη Χίο, νωρίς την Πέμπτη και προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Τους έπιασε όμως η Frontex και κατηγορήθηκαν για κλοπή της βάρκας.
Η Daily Sabah στο υποτιθέμενο ρεπορτάζ της μόνο ένα πράγμα δεν μας λέει.
Γιατί η Τουρκία δεν τηρεί την προσφυγική συμφωνία και επιτρέπει σε πρόσφυγες να εισέρχονται λαθραία σε ευρωπαϊκό έδαφος;
_____________

* tribune.gr