Τόσκας για επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα»

Διαβάστε τί είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους “μπαχαλάκηδες” γενικότερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον σταθμό Alpha:

 

Δημοσιογράφος: Υπήρχε χθες μια δραστηριότητα, ανορθόδοξη στην Κουμουνδούρου, αλλού προστάτευε η αστυνομία, χτύπησαν οι μασκαράδες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, κοιτάξτε, κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διάφορες επιθέσεις, οι οποίες γίνονται κατά καιρούς και πιθανότατα έχουν γίνει και λάθη από πλευράς αστυνομικής φύλαξης.

Από εκεί και πέρα είναι γνωστό φαινόμενο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστά και τα αίτια που εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο και είναι γνωστό επίσης και πότε τροφοδοτήθηκε, πυροδοτήθηκε αυτό το φαινόμενο και τι έγινε από τη μεταπολιτευτική περίοδο, από τη περίοδο μετά το 2008 και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τίθεται το ερώτημα, έτσι; Ακραίοι, προφανώς ακραία στοιχεία, προφανώς περιθωριακά στοιχεία, τα οποία είτε με αφελή, είτε με πονηρό τρόπο, προσελκύονται νεαρά παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι από κάποια συμφέροντα και οικονομικά συμφέροντα ή από κάποιους που νομίζουν ότι έτσι θα γίνει η επανάσταση ή έτσι θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους δικούς τους.

Αυτοί είναι είτε αφελείς, είτε με πυρό τρόπο προσελκύονται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν αλλάζουν έτσι οι κοινωνίες. Ίσα – ίσα έχει αποδειχθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια χτυπήματα έχουν σχέση με πάρα πολλά συμφέροντα της διαπλοκής. Και εδώ υπάρχουν και κοινά σημεία σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις αποσταθεροποίησης  και πολιτικών κύκλων και κύκλων ακραίων σαν και αυτούς που περιέγραψα πριν.

 

Δημοσιογράφος: Άρα οργανωμένο θεωρείται αυτό το χτύπημα, δεν είναι τυχαίο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο και υπάρχουν ξέρετε και κοινά συμφέροντα. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως είπα διαπλοκής, που μπορεί να βάζουν αυτούς τους αφελείς ή πονηρούς. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και δεν το κρύβουν.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι λίγο παρακινδυνευμένο; Έχετε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κύκλοι της διαπλοκής βάζουν τους μπαχαλάκηδες να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και την κυβέρνηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μιλάω τυχαία και εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις με στοιχεία που υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και κάτι που ενώνει όλους αυτούς. Υπάρχει το κοινό συμφέρον, την αποσταθεροποίηση της χώρας, την αποτυχία της αξιολόγησης, για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και έχουν μιλήσει αρκετοί κύκλοι και πολιτικών χώρων.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα επειδή σας ξέρω πολύ καλά πάνω από είκοσι χρόνια και γνωρίζω ότι κουβέντα από εσάς εύκολα άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει. Για να το λέτε εσείς αυτό κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό,  δεν σας ξεφεύγουν κουβέντες. 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύρε Βερύκιε ξέρετε καλά ότι μιλάω πιο συγκεκριμένα όταν έχω τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να δεθεί μια υπόθεση.

 

Δημοσιογράφος: Άρα, λοιπόν εδώ έχετε στοιχεία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αφεθούν να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα γιατί αποσταθεροποιούν τη χώρα, όχι την κυβέρνηση. Είναι η επιδίωξη τους αυτή αλλά δε θα αφεθούν.

 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα πιάσετε τους μπαχαλάκηδες; Οι μπαχαλάκηδες αυτοί, αυτά όλα τα παιδιά τα λεγόμενα «ημιπαραστρατημένα» από τι κοινωνικά στρώματα προέρχονται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνήθως είναι μεσοαστικά και της ανώτερης κοινωνικής τάξης από πλευράς οικονομικής δύναμης. Αλλά από κει και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι στοχοποιούμε όλα τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά όλης της μεσαίας τάξης που είναι χιλιάδες και οι οποίοι μπορεί να έχουν και πολύ διαφορετική άποψη από τις θέσεις της κυβέρνησης ή από τις όποιες πολιτικές απόψεις. Κάποιος μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις αλλά το θέμα είναι να μην περνάει τα όρια.

 

Δημοσιογράφος: Η Ελληνική Αστυνομία έχει εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας αυτών των ομάδων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προσπαθούμε, γιατί παραλάβαμε ένα τομέα, ο οποίος είχε μηδέν πληροφορίες. Έναν τομέα που δεν είχε αγγίξει κανένας.

Πιθανόν τους συνέφερε αυτή η κατάσταση. Τους συνέφερε ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, όπου κάποιοι αστυνομικοί, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ -αυτές που ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης προχθές- φόραγαν κουκούλες και χτυπιόντουσαν λες και δεν ήταν οργανωμένο σύνολο, νόμιμη δύναμη του κράτους και πήγαιναν και χτυπιόντουσαν με τους ακραίους αναρχικούς.

Τώρα έχει μπει μία τάξη. Η Αστυνομία δουλεύει πολύ οργανωμένα, πολύ σχεδιασμένα, υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας. Τα στοιχεία δόθηκαν και από τον Πρωθυπουργό στη συζήτηση στη Βουλή και είναι αναμφισβήτητα.

Προχωράμε συντεταγμένα και σχεδιασμένα. Δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε συντεταγμένη δράση. Παιδεύονταν οι αστυνομικοί, αλλά χωρίς σχέδιο από πάνω. Δεν πετυχαίνουμε πάντα,  δεν είναι αυτή κατάσταση…