“Το ξόανο Αμάλ κατασκευάστηκε στην Αγγλία και είναι μέρος χρηματιδοτούμενου project”

Άγνωστης του NantiaReport.gr μας απέστειλε σχετική ενημέρωση με δημοσιεύσεις σχετικά με το ξόανο της Αμάλ, όπως την αποκαλούν και περιοδεύει ως δρώμενο στην Ελλάδα μέχρι τον τελικό προορισμό της το Λονδίνο

Αναφέρει στην σχετική ενημέρωση ο αποστολέας,  «Η κούκλα Αμαλ δεν φτιάχτηκε στη Συρία αλλά στην Αγγλία. Το project ξεκίνησε να οργανώνεται πριν πέντε χρόνια (2016) σε συνεργασία με ΜΚΟ και συνεργάτες τους με την προωθητική ιδέα σε αποδοχή των μεταναστευτικών ροών. 

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, «”Ο περίπατος” είναι μια παραγωγή της “Good Chance Production” των Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward. Η “μικρή Αμάλ”, δημιουργήθηκε από την Handspring Puppet Company» (σσ “The Walk is a Good Chance Production presented by Good Chance, Stephen Daldry, David Lan and Tracey Seaward. Little Amal was created by Handspring Puppet Company.”)«

»Στην επίσημη καταχώρηση της εταιρείας παραγωγής, δημοσιεύεται και η διακλάδωση συνωστισμού όσων συμμετέχουν στο project που περιοδεύει με τη Βρετανή κούκλα.

Η παραγωγός Tracey Seaward είναι παραγωγός ταινιών. Λογω του μεγέθους του project, ειναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για εθελοντική προσφορά, ούτε από “δωρεές” καθώς έχει χρηματοδότηση χωρίς να αναφέρονται στην προέλευση των οικονομικών ωστε να το προβάλουν στην Ελλάδα ως “project ευαισθητοποίησης”.«

Για την ελληνική περιοδεία το project την προώθηση έχει η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, σύμφωνα με το βιογραφικού της, …«τα τελευταία 5 χρόνια, δουλεύει με πρόσφυγες και μετανάστες μέσω του Station Athens, ενός προγράμματος θεάτρου και δραματοθεραπείας που ανέπτυξε σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ. Από το εργαστήριο προέκυψε η ομάδα Station Athens, με την οποία δημιούργησαν την θεατρική παράσταση – ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες» η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχει επίσης επιλεγεί για να παρουσιαστεί στο ISPA στη Νέα Υόρκη (Ιανουάριος 2016)«, μεταξύ άλλων.

»Η Ελληνίδα σκηνοθέτης, σύμφωνα με την επίσημη δημοσίευση, σε συνεργασίες με τη “Στέγη” του Ιδρύματος Ωνάση, πριν πέντε χρόνια- οταν το project βρισκόταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο στην Αγγλία- ήταν σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ που ιδρύθηκε το 2008, και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση προγράμματος ».. με τίτλο «Parole Project» (Πρότζεκτ Αποφυλάκιση), είναι το αποτέλεσμα δικτύου που δημιουργήθηκε από πέντε ευρωπαϊκές ΜΚΟ, με στόχο το χτίσιμο γεφυρών ανάμεσα στις τέχνες, τον πολιτισμό, το ποινικό σύστημα και την κοινωνία…«

Σε δήλωσή της η Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη σύμβουλος παρά τω Δημάρχω Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενώ από τους διοργανωτές είχε ανακοινωθεί η περιοδεία της μαριονέτας στο Θησείο και το Μεταξουργείο, αναφέρει, «Η Αθήνα σήμερα (02/09) υποδέχτηκε την Αμάλ. Ένα κορίτσι από προσφυγική οικογένεια, χαμένο μέσα στην πόλη, που ψάχνει να βρει το δρόμο της μέσα σε όλες τις πόλεις που θα γυρίσει, για να καταλήξει στην Αγγλία, στο Μάντσεστερ, και να βρει τους γονείς της. Παραλαμβάνει μια κόκκινη κλωστή και τη χρησιμοποιεί όπως στα παραμύθια, για να μην χάσει το δρόμο της μέσα στο λαβύρινθο της πόλης».

»Καταληκτά λοιπόν,  δε μπορεί σε εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας να επιβάλλεται πρόστιμο στον παππά ενορίας για τη λιτανεία της εικόνας παραμονή της Παναγίας στη μεγάλη θρησκευτική εορτή και η μαριονέτα να περιφέρεται σε Χιο Τρίκαλα Λάρισα Πειραια Ελευσινα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για να μας ευαισθητοποιήσει δήθεν στους αιτούντες άσυλο. Θα πάει και στην Δανία που τους στέλνει να ζητήσουν άσυλο στην Ρουάντα (;) ή μόνον εδώ επιτρέπονται αυτά τα καραγκιοζηλίκια των Βρετανών;» καταλήγει το κείμενο.