«Το βαθμολόγιο είναι αναχρονιστικό και πρέπει να αλλάξει, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του οργανισμού μας»

Κείμενο θέσης, συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ* για τη  συγκρότηση επιτροπής από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τη συζήτηση αναφορικά με το βαθμολόγιο των ενστόλων

«Με αφορμή την συγκρότηση επιτροπής στο ΑΕΑ για το βαθμολόγιο, μετά από παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ, θα ήθελα να μεταφέρω τον προβληματισμό των συναδέλφων πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Το υφιστάμενο βαθμολόγιο της Ελληνικής  Αστυνομίας ιδιαίτερα στους μικρότερους βαθμούς είναι άδικο και δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών, διότι έχει δημιουργήσει βαθμοφόρους πολλών ταχυτήτων και ταυτόχρονη προσφυγή των συναδέλφων στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν.
Να ξεκινήσουμε από τον βαθμό του Αρχιφύλακα μη ανακριτικού υπαλλήλου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε συναδέλφους οι οποίοι από τα 18 έτη υπηρεσίας  που έχουν προαχθεί σε αυτό το βαθμό και μέχρι να εξέλθουν από την υπηρεσία παραμένουν στάσιμοι σε αυτό το βαθμό χωρίς ταυτόχρονα καμία μισθολογική προαγωγή τους. Θα πρέπει η υπηρεσία να τους προάγει σε Ανθυπαστυνόμους.
Μια άλλη κατηγορία είναι οι Ανθυπαστυνόμοι οι οποίοι προάγονται με τα χρόνια υπηρεσίας σε Υπαστυνόμους,όπου και εδώ υπάρχουν πολλές αδικίες με προαγωγές νεώτερων στο βαθμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια υπηρεσιακά προβλήματα.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι αξιωματικοί οι οποίοι προέρχονται από το ΤΕΜΑ. Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, μέχρι τον βαθμό του Α/Β ακολουθούν την επετηρίδα των αξιωματικών που προέρχονται από ΣΑΕΑ. Στους βαθμούς του Α/Α και Α/Υ δημιουργείται νέα επετηρίδα αποτελούμενη μόνο από αξιωματικούς ΤΕΜΑ. Αποτέλεσμα είναι να προάγονται νεώτεροι αξιωματικοί προερχόμενοι από ΣΑΕΑ και να παραμένουν στάσιμοι αξιωματικοί του ΤΕΜΑ διότι δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί  ενιαία επετηρίδα Αξιωματικών  στην οποία θα ενταχθούν από κοινού  οι απόφοιτοι της ΣΑΕΑ καθώς και του ΤΕΜΑ, αμέσως μετά τον τελευταίο Αξιωματικό της ΣΑΕΑ της ίδιας χρονιάς αποφοίτησης τους, προκειμένου να διαφυλάσσεται η αρχαιότητα και η τάξη μέχρι και τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή.
Σε κάθε περίπτωση το ισχύον βαθμολόγιο είναι αναχρονιστικό και θα πρέπει να αλλάξει όσο το δυνατόν συντομότερα σε συνδυασμό με σοβαρή μελέτη,προτάσεις,δίκαιες λύσεις προκειμένου να είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του οργανισμού μας».

_______________________________________________

* Γιώργος Πλαφουντζής, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ