Το προφίλ των εμπρηστών στις πυρκαγιές του 2015|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τα αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο «προφίλ» των κατηγορούμενων για εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, που απασχόλησαν την αρμόδια Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τις ηλικίες των εμπλεκομένων να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 35-40 ετών και άνω.

ΠΥ_φωτιάΕπίσης στο “μικροσκόπιο” της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων μπαίνουν και δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί όπως η ΔΕΗ.

Ειδικότερα από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών (για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης), έχουν ως εξής: Πρόθεση 53,71 %, αμέλεια 30,39 %, φυσικά 3,23 %, άγνωστα 9,57 % και τυχαία 3,10 %.

Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα παραμένει αίτημα στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς το Αρχηγείο του Σώματος για να συσταθούν αυτόνομα ανακριτικά γραφεία σε κάθε υπηρεσία με τουλάχιστον δυο άτομα το καθένα έτσι ώστε άμεσα μετά από κάθε εκδήλωση φωτιάς τα συγκεκριμένα στελέχη να ξεκινούν έρευνα για τα αίτια και για τον εντοπισμό των υπαίτιων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η λειτουργία ανακριτικών γραφείων κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο οι πυροσβέστες που καλούνται να κατασβέσουν τη φωτιά στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναλαμβάνουν ρόλο διερεύνησης της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη το πρωί στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Τριών Παίδων εν Καμίνω, πολιούχων του Σώματος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα ο οποίος στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής αντιπυρικής περιόδου εστίασε στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και έκανε λόγο για έγκαιρη προετοιμασία με συνδυασμό μέσων και δυνατοτήτων.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε και στην κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών λέγοντας ότι 10 από αυτά είναι από το 1974 και πρόσθεσε πως κάτι πρέπει να γίνει. Και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για σταδιακή προμήθεια νέων αεροσκαφών όταν βρεθούν τα χρήματα ακόμα και μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπως τονίστηκε, την περίοδο από αρχές του έτους μέχρι και τέλος Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν φέτος 6.499 πυρκαγιές και οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 162.961 στρέμματα ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2014 αφορούν σε 6.542 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 189.283 στρέμματα.  Ως εκ τούτου παρουσιάζεται φέτος μειωμένος  αριθμός πυρκαγιών κατά 0,66% ενώ η φετινή εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 13,91% σε σχέση με το 2014 για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι, «εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος ανήλθε στις 3.158 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων ανήλθε στα 124.028 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του καυτού τριμήνου του 2014 αφορούσαν σε 3.562 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 152.559 στρέμματα. Δηλαδή παρουσιάστηκε μείωση των πυρκαγιών  κατά 11,34% και μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 18,70% σε σχέση με το 2014».

Επιπλέον από την αρχή του έτους το πυροσβεστικό προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αγροτοδασικές πυρκαγιές αλλά και 48.482 αστικά συμβάντα όλων των τύπων εκ των οποίων 21.017 εκδηλώθηκαν  κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου.

Στην παρουσίαση σημειώθηκε ότι για πρώτη χρονιά φέτος 18 έξοδοι εναέριων μέσων αφορούσαν πυρόσβεση με κάδο όπου τα ιδιόκτητα ελικόπτερα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης με συνολικό έργο περί τις 42 ώρες.

Επιπροσθέτως φέτος, σε ποσοστό 76,13% του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών, ο χρόνος που χρειάστηκαν για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις 3 ώρες και επισημάνθηκε ότι το 94,49% του αριθμού των πυρκαγιών αφορούσε καμένες εκτάσεις μικρότερες των 50 στρεμμάτων, 13 πυρκαγιές κυμάνθηκαν με καμένη έκταση από 1000 έως 5000 στρέμματα, ποσοστό 0,20% επί του συνόλου ενώ μόλις το 0,06% που αντιστοιχεί σε 4 περιστατικά, η καμένη έκταση ξεπέρασε τα 5.000 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, φέτος, από το σύνολο των αγροτοδασικών  πυρκαγιών, έχουν σχηματιστεί 4.931 δικογραφίες, ενώ οι υπόλοιπες 1,568 αφορούν,  ελεγχόμενες καύσεις και πυρκαγιές μικρής σημασίας που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν σχηματίζεται δικογραφία.

Επίσης μέχρι σήμερα σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος  195 ατόμων εκ των οποίων 167 (85,64%) για εμπρησμό από αμέλεια και 28 (14,36%) για πρόθεση. Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 116 άτομα. Ακόμη σε δύο κατηγορούμενους διατάχθηκε προφυλάκιση, και σε τέσσερις επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι, ενώ για την πυρκαγιά της Λακωνίας έχει συνταχθεί πόρισμα.

____

*του Δ.Βυθούλκα