Το παρασκήνιο των φονικών στην Αγία Νάπα|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ενας 48χρονος οργανωτής πάρτι σε μπαρ της Αθήνας που είχε συλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών το 2012 φέρεται να αποτελεί το «κλειδί» για τη μεγάλη σφαγή στην Κύπρο και τους φόνους συνολικά 11 ατόμων που σχετίζονταν με τον επίσης δολοφονηθέντα επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη.

image

Η ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να είχαν σειρά πληροφοριών ότι ο 48χρονος που διέμενε στα Εξάρχεια ήταν αυτός που συνεννοείτο με επιχειρηματίες της Κύπρου οι οποίοι επεδίωκαν την εξόντωση του Καλοψιδιώτη και είχε προσεγγίσει υποψήφιους εκτελεστές που είχαν συμμετοχή στο «αρχικό» πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας το καλοκαίρι του 2012.
Παρότι όμως οι ελληνικές αρχές είχαν σειρά πληροφοριών για τη συμμετοχή του εν λόγω ατόμου στις αναθέσεις των δολοφονιών και στις σχέσεις του με τους ηθικούς αυτουργούς του «μακελειού» στην Κύπρο, οι κυπριακές αρχές δεν προχώρησαν την έρευνα. Αποτέλεσμα; Η αιματοχυσία να συνεχισθεί και με άγνωστες προεκτάσεις.

«Εμφύλιος» επιχειρηματιών
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ένας 41χρονος Αλβανός που σκοτώθηκε στη νέα ένοπλη επίθεση στην Αγία Νάπα είχε συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και φέρεται να είχε «έμμεση» εμπλοκή στη δολοφονία Αλβανού τον Ιούνιο του 2007 στην Ερέτρια. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και ιδιώτες που γνωρίζουν μυστικά της υπόθεσης αναφέρουν πως«παρότι είναι γνωστό από ποιους εκπορεύονται αυτές οι αιματηρές επιθέσεις και ποιες είναι οι διασυνδέσεις των εκτελεστών κ.λπ., δεν υπάρχει καμία εξιχνίαση. Και αυτό λόγω της διαφθοράς στις τάξεις της κυπριακής αστυνομίας που ακολουθεί τα συμφέροντα επιχειρηματιών και τον “εμφύλιό” τους».
Η πρώτη αιματοχυσία στον «εμφύλιο» των επιχειρηματιών στην Κύπρο είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα. Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι, που ήταν φρουροί του γνωστού κύπριου επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων αλλά και ασχολούνταν με τον ηλεκτρονικό τζόγο. Ως δράστες συνελήφθησαν δύο Ελληνες 31 και 42 ετών που είχαν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ο 31χρονος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή με την εγκληματική επίθεση. Είχε εξετασθεί για επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων, όπως η Σέχτα Επαναστατών στην Ελλάδα, χωρίς καμία απολύτως επιβεβαίωση.
Η επόμενη δολοφονική επίθεση σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2014 με τον θάνατο του 77χρονου πατέρα του επιχειρηματία. Στις 23 Ιουνίου 2016, ακριβώς δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο μακελειό, δολοφονήθηκε σε επίθεση σε κατάστημα της Αγίας Νάπας ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ένας αξιωματικός της κυπριακής αστυνομίας που ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφοριών, η σύζυγός του αλλά και ένας από τους δράστες, ο 41χρονος Αλβανός Γιάνι Βόγλι. Ως συμμέτοχος στην επίθεση αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. ο 48χρονος αλβανός ποινικός Αλεξ Μπουρέλι που διέμενε στο Κερατσίνι.
Ο Βόγλι, που καταγόταν από τους Αγίους Σαράντα, δεν φαινόταν στα επίσημα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει συλληφθεί στη χώρα μας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες είχε φυλακισθεί για υπόθεση ναρκωτικών το 2002, είχε εμπλακεί αργότερα σε υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Αγιο Παντελεήμονα χωρίς ποινική συνέχεια, ενώ φέρεται να διατηρούσε συνεχείς επαφές με τους δράστες αιματηρής συμπλοκής μεταξύ Αλβανών σε ταβέρνα στην Ερέτρια στις 28 Ιουνίου 2007. Επιπλέον στο δελτίο του φέρεται μία παράνομη είσοδος από την Κρυσταλλοπηγή το 2013. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, ταξίδευε συχνά στην Κύπρο.
Ο Μπουρέλι είχε καταδικασθεί το 1997 για απόπειρα αρπαγής και εκβίασης και είχε φυλακισθεί στο Μαλανδρίνο. Ακολούθησε νέα παρόμοια κατηγορία το 2002 και προσφάτως είχε καταδίκη για κατοχή ενός κιλού κοκαΐνης ενώ είχε κατηγορηθεί για ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς ύστερα από ληστεία, όπου όμως δεν προέκυψε δική του συμμετοχή. Οι Μπουρέλι και Βόγλι φέρεται να είχαν γνωρισθεί στις φυλακές.

Με Καλάσνικοφ και ρουκέτες…
Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο της αιματοχυσίας στην Κύπρο με τις ελληνικές προεκτάσεις, «την τελευταία εικοσαετία έχουν σημειωθεί στη Μεγαλόνησο 40 αιματηρές εγκληματικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς με Καλάσνικοφ, βόμβες, με αντιαρματικές ρουκέτες και άλλους τρόπους. Και αυτός είναι ένας αριθμός πρωτοφανής αν συνεκτιμηθεί ότι ο πληθυσμός της Κύπρου είναι περίπου 900.000 κάτοικοι. Οι αιματηρές επιθέσεις που σημειώνονται τώρα είναι η συνέχεια αυτών που είχαν σημειωθεί τη δεκαετία του 1990 μεταξύ της οικογένειας των “Αεροπόρων” από τη Λευκωσία και ενός επιχειρηματία από τη Λάρνακα για τον έλεγχο των κυκλωμάτων σωματεμπορίας, προστασίας κ.λπ. και άλλον κύκλο συμφερόντων. Ο πόλεμος γιγαντωνόταν λόγω και της διαφθοράς στην κυπριακή αστυνομία που ήταν αντίστοιχα χωρισμένη».
Οπως συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματικός, «σε μία από αυτές τις ομάδες φέρεται να συμμετείχε ο αδελφός του Φάνου Καλοψιδιώτη που σκοτώθηκε το 1996 σε μια προσπάθεια, όπως είχε αναφερθεί, να κατασκευάσει εκρηκτικό μηχανισμό. Μαζί του τη στιγμή του θανάτου του ήταν άλλο άτομο που δολοφονήθηκε αργότερα. Τότε λοιπόν ο Φάνος Καλοψιδιώτης ζούσε στις ΗΠΑ και κλήθηκε από τον πατέρα του να “αντικαταστήσει” τον σκοτωμένο αδελφό του σε διάφορες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Με το πέρασμα του χρόνου η παλιά διαμάχη των δύο προαναφερόμενων οικογενειών μετατράπηκε σε σύγκρουση του Φάνου Καλοψιδιώτη με δύο επιχειρηματίες από τη Λευκωσία οι οποίοι επιχείρησαν να ελέγξουν καταστήματα, ηλεκτρονικό τζόγο, ναρκωτικά, μέχρι και τμήμα του εμπορίου.
Μεγάλο τμήμα του διακυβεύματος ήταν και τα έσοδα από το θέρετρο της Αγίας Νάπας. Ο πόλεμος ήταν εξοντωτικός. Δεν ήταν μόνο οι δύο σφαγές του 2012 και αυτή προ μερικών ημερών. Συνέβησαν δεκάδες άλλες επιθέσεις με όπλα, εμπρηστικούς μηχανισμούς, βόμβες κ.ά. που ευτυχώς δεν είχαν νεκρούς. Τον Φεβρουάριο του 2015 είχε σημειωθεί επίθεση στην περιοχή του Στροβόλου στην Κύπρο, επίθεση με ρουκέτα εναντίον του 36χρονου επιχειρηματία Αλέξη Μαυρομιχάλη ή “Αλεξούι” που εθεωρείτο στενός φίλος του Καλοψιδιώτη. Από αυτή την επίθεση σκοτώθηκε ένα άλλο άτομο. Ο “Αλεξούι” είχε δεχθεί και άλλες επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι άτομο που είχε θεωρηθεί ύποπτο για την επίθεση κατά του Αλέξη Μαυρομιχάλη έχει συλληφθεί προ μερικών ημερών από τις κυπριακές αρχές για το ότι βοήθησε τους δύο Αλβανούς που συμμετείχαν στη δολοφονία του Καλοψιδιώτη».

Η επιλογή των εκτελεστών
Οπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, ένα από τα μεγάλα ζητούμενα ήταν να προσδιορισθούν το πώς επιλέγονταν εκτελεστές εκτός Κύπρου – για αποφυγή εντοπισμού λόγω του μικρού πληθυσμού του νησιού – και το πώς συνδέονταν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο μακελειό στην Αγία Νάπα το 2012, όταν υπήρχαν αναφορές για τον ρόλο του 48χρονου οργανωτή των πάρτι από τα Εξάρχεια. Το άτομο αυτό φέρεται να είχε συνάντηση με έναν από τους υποψήφιους εκτελεστές στο Κολωνάκι και του πρότεινε να σκοτώσει τον Καλοψιδιώτη ή τους συνοδούς του αντί τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Για τον ρόλο του υπήρξε κρίσιμη μαρτυρία, ενώ επιβαρυντικό στοιχείο θεωρήθηκε το ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με εμπλεκόμενους στο φονικό την κρίσιμη περίοδο.
Επιπλέον φέρεται να επικοινωνούσαν μαζί του άγνωστα άτομα που χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα από την Τσεχία και τα οποία εμφανίζονταν από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας να καλούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα τηλέφωνα αυτά έκλεισαν οριστικά σχεδόν αμέσως. Ομως παρά τις προτροπές των ελλήνων αξιωματικών, ο ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου, που φέρεται να λειτούργησε ως μεσάζων στην αιματοχυσία της Κύπρου, δεν διερευνήθηκε. Αποδόθηκε μόνο σε «συνεννοήσεις για υπόθεση ναρκωτικών»και δεν υπήρξε καμία συνέχεια.
Είχαν υπάρξει συν τοις άλλοις αναφορές ότι το όπλο του φόνου για την επίθεση του 2012 στην Αγία Νάπα είχε δώσει στους δράστες καταστηματάρχης της περιοχής, «αντίπαλος» του Καλοψιδιώτη. Το όπλο αυτό βρέθηκε αργότερα στην κατοχή αλβανών ποινικών που δρούσαν στο νησί, χωρίς και πάλι καμία συνέχεια.
Εκτεταμένες έρευνες για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για τις σχεδιαζόμενες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος του πραγματοποιούσε και ο ίδιος ο Φάνος Καλοψιδιώτης. Είχε επιχειρήσει να βρει Ελληνες που διέμεναν στα Εξάρχεια και ίσως γνώριζαν τον τρόπο που οργανώθηκε η πρώτη επίθεση εναντίον του, να αντλήσει στοιχεία μέσα από τις κυπριακές φυλακές αλλά και να προσεγγίσει αστυνομικούς που γνώριζαν μυστικά των ερευνών. Γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφοριών της κυπριακής αστυνομίας που δολοφονήθηκε και αυτός. Στοιχεία φέρεται να είχαν συγκεντρωθεί και από τη δολοφονία του πατέρα του, όμως δεν απέτρεψαν τη μοιραία επίθεση.
Η κυπριακή αστυνομία αναφέρει ότι «αναμένει να αντλήσει στοιχεία για τους εντολείς των αλβανών εκτελεστών από την ανάλυση κλήσεων κινητών τηλεφώνων». Παραμένει όμως άγνωστο αν τελικώς διαλευκανθεί αυτός ο πρωτοφανής «κύκλος του αίματος».
________
*Βασίλης Γ Λαμπρόπουλος /tovima.gr