«Τι συμβαίνει στην Πυροσβεστική κ. Χαρδαλιά;»

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ειδήσεις που αφορούν προβλήματα κακοδιοίκησης στον χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κάποια απ’ αυτά, όπως είναι τα ρουσφέτια, ο διορισμός ημετέρων σε θέσεις-κλειδιά ή η αυθαιρεσία στις μετακινήσεις και τις κρίσεις πυροσβεστών είναι γνωστά και πάγια στην διοικητική και κυβερνητική αντίληψη της ΝΔ.

Τον τελευταίο, όμως, καιρό με την βίαιη αλλαγή καθηκόντων στους πυροσβέστες και την μετατροπή τους σε υπαλλήλους της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητα να προβαίνουν σε έλεγχο ασθενών με Covid-19, έχουν αναδειχτεί νέα σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες δεν έχουν ούτε την οργάνωση που απαιτείται ούτε τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας. Οι συνθήκες υγιεινής σε αεροδρόμια με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουριστών δεν είναι καλές. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη καθαριότητα, καθόλου απολυμάνσεις, ανεπαρκής αερισμός και έλλειψη προστατευτικών plexiglas.

Κατά την αποβίβαση των επιβατών από τα αεροπλάνα υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία εξυπηρέτησης (που δεν απολυμαίνονται μετά από κάθε μεταφορά) και στους χώρους αναμονής. Η διαλογή των δειγμάτων γίνεται χωρίς την τήρηση των αποστάσεων από πυροσβέστες και αστυνομικούς με υποτυπώδη μέτρα προστασίας. Απο καταγγελία μεταφέρουμε επι λέξει:

«Με μία ρόμπα πάνω από την στολή της υπηρεσίας, που αφήνει μέρη του σώματος ακάλυπτα (και όχι φόρμα που θα έπρεπε), κάτι νάιλον καλύμματα για τις μπότες, ένα σκουφάκι και μία μάσκα (σαν να δουλεύουμε σε εταιρεία παρασκευής φαγητού) ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων είναι μολυσμένοι. Το αποκορύφωμα είναι ότι μας λένε να μην πετάμε αυτά τα πρόχειρα καλύμματα που μας έχουν δώσει για προστασία αλλά να τα χρησιμοποιούμε ξανά».

Ο πυροσβέστης θα πρέπει να γράψει στην ετικέτα του δειγματοληπτικού σωλήνα τα στοιχεία και τον αριθμό του barcode του δείγματος, χωρίς προστατευτικό plexi glass μεταξύ αυτού και του τουρίστα. Θα πρέπει να καταλάβει τι όνομα του λέει ο επισκέπτης στην εκάστοτε γλώσσα, πίσω από την μάσκα και να πιάσει ή να έρθει πολύ κοντά στο κινητό ή στο χαρτί που έχει το barcode.

Όλα αυτά, ενώ έπρεπε να γίνονται ηλεκτρονικά, γίνονται με φυσική επαφή. Το δείγμα πλησιάζει τον απαράσκευο πυροσβέστη στα εκατοστά για να συλλαβίσει το όνομα του που λογικό είναι να μην ακούει με τόση φασαρία που γίνεται στον χώρο από τους κουρασμένους και γεμάτους αγωνία για το τί θα γίνει επιβάτες.

Καταγγέλουμε, επίσης, ότι αντίστοιχα φαινόμενα μικρότερης έκτασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Εναντίον των πυροσβεστών που ανθίστανται στην πλημμελή φροντίδα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και την αδιαφορία γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους ασκούνται, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας, πειθαρχικές διώξεις (Θεσσαλονίκη, Εύβοια, κλπ).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι ο εμπλεκόμενος πυροσβέστης για διακίνηση ναρκωτικών, είναι εκλεγμένος πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του τομέα πολιτικής προστασίας της ΝΔ. Συμμετείχε στις εκλογές του 2020 στο ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Πυροσβέστες» στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία πρόσκειται στη ΝΔ.

Καλούμε τον κ. Χαρδαλιά και την κυβέρνηση της ΝΔ να εργαστούν επιτέλους σοβαρά, θυσιάζοντας τις επικοινωνιακές τους επιδόσεις υπέρ της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Έχουν ευθύνη γι αυτό.

Όσο για τις επιλογές τους για τα συνδικαλστικά όργανα της Πυροσβεστικής, ας εξηγήσει η ηγεσία της ΝΔ στους οπαδούς της πως όλα αυτά συμβαδίζουν με την αριστεία και την ακεραιότητα τις οποίες αφειδώς τους έταζαν έναν χρόνο πριν.