“Τι συμβαίνει με τα Τμήματα Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών;”

Σε κάλυψη των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και των Μέτρων Τάξης που προκύπτουν για τις Υπηρεσίες της ΔΑΑ όπως σημειώνει συνδικαλιστής* της ΕΛΑΣ έχει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό  Υπηρεσίας

«Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στα Τμήματα Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών ξεπερνά κάθε φαντασία.

Ο θεσμοθετημένος με το Π.Δ.173/2013 Εβδομαδιαίος προγραμματισμός υπηρεσίας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αφου κάθε μέρα υπάρχουν νέα μέτρα και νέες ανάγκες που προκύπτουν από το πουθενά. Και ναι, να δεχτούμε πως μερικές φορές πιθανώς να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, αλλά πλέον κάθε μέρα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, άρα μάλλον δεν είναι και τόσο έκτακτες, απλά αυτοί που κάνουν το σχεδιασμό ξεχνάνε ότι αυτός αφορά και ανθρώπους που έχουν προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Η μη διάθεση σε υπηρεσία πριν από 16 ωρες από τη λήξη της προηγούμενης (8-16) από δεδομένο έχει γίνει ζητούμενο, αφού συναντάμε όλο και πιο συχνά από απογευματινή υπηρεσία την επόμενη μέρα οι συνάδελφοι να δουλεύουν πρωί.  Επίσης, τα καταστροφικά για την υγεία διπλά βραδυνά, τείνουν να γίνουν καθεστώς σε αρκετά Τμήματα, προς εξοικονόμηση ατόμων.

Μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη είναι οι ενισχύσεις από Τμήμα σε Τμήμα και τα μεικτά περιπολικά. Έτσι έχουμε το φαινόμενο η Νέα Σμύρνη να στέλνει Αστυνομικούς στην Ομόνοια, η Ομονοια να στελνει στα Πατήσια, τα Πατήσια να στέλνουν δύο στους Αμπελόκηπους και οι Αμπελόκηποι έναν στα Πατήσια. Κάτι σαν Erasmus που πιθανόν να γίνεται για να γνωρίσουν οι Αστυνομικοί όλες τις περιοχές. Και αυτά είναι τα σχετικά κοντινά, γιατί μπορεί ξαφνικά το απόγευμα να μάθεις πως δουλεύεις και στη Δυτική Αττική.

Στα μεικτά περιπολικά έχουμε κάτι σαν «ραντεβού στα τυφλά», αφού δεν ξέρεις ούτε καν με ποιον και από ποια Υπηρεσία θα είσαι μαζί στο όχημα την επόμενη μέρα, αν θα είσαι σταθερός για ελεγχους ή όχι, σε ποιον τομέα ή σε ποιους τομείς τελικά, αν θα έχεις αντικατάσταση.

Όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, στις ζωές μας έχει μπει ο covid 19. Με την ανωτέρω κατάσταση που περιγράφουμε και επικρατεί σήμερα, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, αναλογιστείτε τι πρόβλημα θα υπήρχε σε μια υποτιθέμενη ιχνηλατηση κρουσμάτων, αν βέβαια υπήρχε αυτή.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι σε ορισμένες Υπηρεσίες, οι οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά νούμερα, με τους συναδέλφους μας να αναρωτιούνται αν και πότε θα είναι δυνατή η χορήγησή τους.

Είναι λυπηρό αντί η κατάσταση να φτιάχνει να χειροτερεύει κάθε μέρα διαλύοντας την κοινωνική και προσωπική ζωή όλων των συναδέλφων.

Είναι λυπηρό τα Π.Δ. περί ωραρίου και άλλων δικαιωμάτων να καταστρατηγούνται επί καθημερινής βάσεως.

Αξίζουν οι Αστυνομικοί να δουλεύουν «στα κόκκινα», ζώντας όλον αυτόν τον παραλογισμό και να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους πουθενά; Ποιος φταίει τελικά και γιατί πρέπει καθημερινά να αναστατώνεται η ζωή τους

Λουκάς ΣΑΛΑΠΑΤΑΡΑΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ Αθηνών