ΘΣΝ: Tα σπασμένα του “Ευκλείδη” θα κληθούν να πληρώσουν οι δέκα καταληψίες- «Η μαγκιά δεν είναι τζάμπα» δηλώνει η Αντιδήμαρχος

Ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών στο Σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και οι δέκα δράστες των βανδαλισμών θα κληθούν να πληρώσουν τα.. σπασμένα

Οι εκτεταμένες καταστροφές  στο 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (16/10) όταν τουλάχιστον δέκα νεαροί εισέβαλλαν στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” και προκάλεσαν βανδαλισμούς και εκτεταμένες καταστροφές.

Τα άτομα έγιναν αντιληπτά από εκπαιδευτικό ο οποίος εργάζεται στο σχολικό συγκρότημα, όταν χτύπησε ο συναγερμός και ειδοποίησε την αστυνομία. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη δέκα ατόμων ως δράστες του βανδαλισμού.

Κατά την εξακρίβωση στοιχείων τους, ταυτοποιήθηκαν δέκα Έλληνες ηλικίας από 14 έως 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας- Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Οι δέκα νεαροί συλληφθέντες- ερευνάται η συμμετοχή και άλλων ατόμων που διαφεύγουν – έσπασαν πόρτες, νιπτήρες, πυροσβεστικές φωλιές, πέταξε πυροσβεστήρες και θρανία από τα παράθυρα, ενώ άδειασαν το κυλικείο του σχολικού συγκροτήματος.

Σε ανάρτησή της η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ξεκαθαρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, είναι πολύ πιθανόν ο Δήμος να κινηθεί νομικά, ούτως ώστε τα άτομα που προκάλεσαν τις σοβαρές ζημιές να πληρώσουν και τα σπασμένα.

«Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα νέων παιδιών (μαθητές του ίδιου του σχολείου οι περισσότεροι) μπήκε σε ένα από τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος του “Ευκλείδη” και τα έκανε γυαλιά-καρφιά κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Το σχολείο είχε συναγερμό ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, που τοποθετήσαμε την άνοιξη μετά από προηγούμενη επίθεση βανδαλισμού. Κι ενώ ο συναγερμός χτυπούσε και με αστυνομικό τμήμα να εδρεύει στην απέναντι γωνία, οι νεαροί τα έσπαγαν. Τα έσπαγαν χωρίς να τους νοιάζει τι θα βρουν την άλλη μέρα οι συμμαθητές τους, τι θα βρουν αυτοί οι ίδιοι. Οι διευθυντές των σχολείων για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Αυτήν τη φορά 10 άτομα συνελήφθησαν (προφανώς λόγω του συναγερμού δεν πρόλαβαν να διαφύγουν), άρα οι “γνωστοί-άγνωστοι” απέκτησαν επιτέλους ονοματεπώνυμο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του
αντέδρασε άμεσα και έπραξε τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος εντός 2 ημερών και τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Ποιος όμως πληρώνει τον βαρκάρη; Αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στον βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα “σπλάχνα” χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών.
Επειδή όμως ποτέ και τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι κάνουμε, ώστε να μην οδηγούμαστε σ’ αυτά τα ακραία φαινόμενα. Τι κάνουμε εκτός από διαπιστώσεις και κριτική; Τι κάνουμε ως γονείς για να μην έχουν τα παιδιά μας τόσο συσσωρευμένο θυμό; Τι κάνουμε ως εκπαιδευτικοί για να τα πλησιάσουμε; Τι κάνουμε ως άτομα με θέση ευθύνης που προϊστάμεθα είτε πολιτικά είτε διοικητικά κάποιων άλλων;
Προσωπικά από τη θέση ευθύνης μου δίνω έναν καθημερινό αγώνα. Και ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνω όλα σωστά. Πάντα βάζω τον πήχυ ψηλότερα. Και πάντα ασκώ αυτοκριτική. Σχεδόν ποτέ δεν “φωνάζω” σε εκπροσώπους άλλων φορέων ότι δεν τα έκαναν σωστά (να γνωρίζετε ότι οι Δήμοι είναι οι συνήθεις “καρπαζοεισπράκτορες”), παρά “φωνάζω” μόνον στον εαυτό μου και τους ανθρώπους των οποίων πολιτικά προΐσταμαι.
Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και μετά ας κάνουμε κριτική και ας εξαντλήσουμε όλη την απαιτούμενη αυστηρότητα στους ενόχους.
Ξέρετε είναι κάπως σαν αυτό που διαμαρτυρόμαστε όλοι ότι από τον κόσμο μας λείπει το πράσινο κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας,» καταλήγει η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου .