ΘΣΝ: Συνάντηση με τον ΓΑΔΘ, τον ΔΑ ΘΣΝ και τον ΔΑ ΘΣΝ τα μέλη τςη ΕΑΥΘ

Στη ΓΑΔΘ με τη νέα ηγεσία, συνατήθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, τον Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Αντώνιο ΤΖΙΤΖΗ και τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ, μετά τις κρίσεις και την ανανέωση της θητείας τους στις πιο νευραλγικές θέσεις της ΓΑΔΘ, είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΥΘ.

Κύριο αίτημα της Ένωσης ήταν η εξεύρεση μόνιμων και ουσιαστικών λύσεων για τα χρόνια προβλήματα που λιμνάζουν. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ΑΤ Λευκού Πύργου, στο οποίο παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αυτή τη στιγμή, 51 Αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ. Όπως είναι αντιληπτό, η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί το εναπομείναν προσωπικό κι έχει οδηγήσει στο να οφείλονται 2500 ημερήσιες αναπαύσεις! Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ΤΑ Λευκού Πύργου, το οποίο λειτουργεί με το 49% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμής του. Η Ένωση έκανε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ημίμετρα και υπεκφυγές και τα ΑΤ-ΤΑ Λευκού Πύργου πρέπει να ενισχυθούν άμεσα και μόνιμα.

Παράλληλα, επισημάνθηκε και αιτήθηκε η ορθή κατανομή προσωπικού εντός ΓΑΔΘ, βάσει πραγματικών αναγκών, απόφαση που εφόσον ληφθεί θα διευκολύνει καταλυτικά την λειτουργία όλων των Υπηρεσιών.

Στο ίδιο πνεύμα, για την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μη απασχόληση σε θέματα που εκπίπτουν του αστυνομικού ενδιαφέροντος, η Ένωση αιτήθηκε την άμεση επανεξέταση των φυλασσόμενων στόχων. Δυστυχώς, οι φυλάξεις συνεχώς αυξάνονται, απασχολώντας μεγάλος μέρος του προσωπικού, και κάθε νέος στόχος που εισάγεται, σπάνια διακόπτεται όταν εκλείψει ο λόγος φύλαξής του. Άκρον άωτον των αδιάκριτων φυλάξεων είναι, η διάθεση των ομάδων ΔΙΑΣ σε στατικές φυλάξεις. Η Ένωση εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην τακτική αυτή που απενεργοποιεί τις Ομάδες ΔΙΑΣ και απέχει παρασάγγας από την ιδρυτική αποστολή τους.

Όσον αφορά τη ΔΑΚΑΘ, η Ένωση ανέπτυξε τα νέα δεδομένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον δυσθεώρητο αριθμό συλλήψεων, τα οποία είναι αντιστρόφως ανάλογα με την οργανική δύναμη. Έγινε αίτημα προς τον κ. Γενικό για παρέμβασή του προς τον Υπουργό για άμεση αύξηση του αριθμού οργανικών στην ΔΑΚΑΘ λόγω υπερδιπλασιασμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Τις επόμενες ημέρες, η Ένωση θα απευθυνθεί θεσμικά προς τον Υπουργό για το ίδιο ζήτημα.

Επίσης, ζητήσαμε την ανακατανομή των εδαφικών αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο βάρος επωμίζεται η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθότι έχει δυσανάλογο τομέα με τα υπόλοιπα Τμήματα Τροχαίας και το προσωπικό της δεν επαρκεί.

Ενίσχυση χρειάζεται και η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, ιδιαιτέρα μετά τα τελευταία περιστατικά που επιβάλλουν την προστασία των υπηρετούντων συναδέλφων.

Μολοταύτα, από τη συζήτηση δεν παραλήφθηκε να αναφερθεί η τεράστια υπηρεσιακή εξάντληση των διμοιριών λόγω των διαρκών αποσπάσεων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Επειδή οι αποσπάσεις αυτές δρομολογούνται από το Αρχηγείο, η Ένωση ζήτησε ως αντίμετρο την ορθολογική χρήση των διμοιριών εντός πόλης.

Συμπερασματικά και κατά κοινή ομολογία, το κυριότερο πρόβλημα είναι η μόνιμη έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, παρά την περσινή ενίσχυση. Επειδή οι τακτικές μεταθέσεις δεν ενισχύουν επαρκώς τη Θεσσαλονίκη, η καλή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού είναι μονόδρομος. Η υφιστάμενη κατάσταση της ΓΑΔΘ δεν επιδέχεται πειραματισμούς και ημίμετρα. Η ανακατανομή του προσωπικού είναι αναγκαία και πρέπει να ληφθεί επιτέλους η γενναία απόφαση για την υλοποίησή της, ξεκινώντας από τη διακοπή χρόνιων αποσπάσεων που δεν εξυπηρετούν το υπηρεσιακό συμφέρον.

Επιπλέον, επιστήσαμε την προσοχή στην εφαρμογή του νέου Νόμου 4639/2019 που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από 1-1-2020. Βάσει αυτού, προβλέπεται να δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός στα αστυνομικά κρατητήρια των Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ. Σαφώς, αποδεχόμαστε με ικανοποίηση την προσπάθεια για περιορισμό της παραβατικότητας των αλλοδαπών, πλην όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι κανένας Νόμος δεν τελεσφορεί αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή του. Τα αστυνομικά κρατητήρια προορίζονται για βραχύχρονες κρατήσεις και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικούς όρους υγιεινής και ασφάλειας για πολλούς κρατούμενους που διαμένουν σ’αυτά για μακρύ χρονικό διάστημα. Όλα αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν για να μην μετατραπούν τα κρατητήρια σε ασφυκτικούς χώρους και πηγές μετάδοσης ασθενειών. Η Ένωσή μας πρόσφατα κατέθεσε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, χωρίς αρνητικές συνέπειες. Η Ηγεσία μάς επισήμανε ότι έχει καταλήξει σε ορισμένες λύσεις και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση και άλλων διαθέσιμων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις των αστυνομικών κρατητηρίων.

Οι Διευθυντές Ασφάλειας και Αστυνομίας αποδέχτηκαν τα όσα ανέφερε η Ένωση και δεσμεύτηκαν ότι με τη βοήθεια της ΓΑΔΘ θα ενισχυθούν οι Υπηρεσίες που έχουν έντονα υπηρεσιακά προβλήματα.

Ο Διευθυντής Αστυνομίας, αναφερόμενος στις φυλάξεις στόχων, συμφώνησε ότι είναι άμεση ανάγκη η αναθεώρησή τους, η οποία παράλληλα θα λειτουργήσει ως μέσο εξοικονόμησης προσωπικού.

Για την ΔΑΚΑΘ, ο κ. Γενικός αναγνώρισε τον τεράστιο φόρτο εργασίας και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει αίτημα αύξησης των οργανικών θέσεων.

Όπως ενημερωθήκαμε, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας έχει ήδη απαλλαγεί από κάθε φύλαξη στόχου και έχει δρομολογηθεί η ενίσχυσή της.

Στο τέλος της συνάντησης, η Ένωση εξέφρασε την απαίτησή της για άμεσα και απτά αποτελέσματα, για να πάψουν να υπάρχουν Υπηρεσίες πολλών ταχυτήτων στη ΓΑΔΘ.

Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΥΘ