ΘΣΝ: Στον Ανακριτή ο ανήλικος δράστης της δολοφονίας του 14άχρονου

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρέθηκε να δέχεται απειλές από συμμαθητές και παιδιά του χωριού, όπου ζούσε με την οικογένεια του. Καταθέσεις και μηνύματα τα οποία είχαν δεχθεί έφηβοι στην κοινότητα της Γέφυρας, δείχνουν ένα έφηβο με ξέσπασματα προς συμμαθητές του με συχνές αντιπαραθέσεις μαζί τους .

image

Ομολόγησε την εμπλοκή του και παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος με θύμα τον 14άχρονο Τάσο Νάτσο. Και ο ίδιος έφηβος. Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τα κίνητρα της πράξης του, υποστηριξε οτι προηγήθηκε αντιπαραθεση με τα παιδια της παρεας και ακολουθησε λογομαχία για τα τρακτέρ, αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της οικογενείας του και του 14άχρονου Τάσου Νάτσου και -όπως ισχυρίζεται- τα τελευταία δύο χρόνια, οι συνομήλικοί του, τον ενοχλούσαν και ασκούσαν ψυχολογική βία σε βάρος του.
“Στις σκέψεις του είχε δημιουργήσει “εχθρούς”, με “προβολή” είχε ενισχύσει τις αδυναμίες του και τις αντιπαρέβαλε συγκριτικά με τους υπόλοιπους εφήβους του χωριού. Έδειχνε να ενοχλείται απο την εικόνα του, τις επαφές των άλλων παιδιών, τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.. Σωρευτικα του προκάλεσαν οργή και θυμό. Κάποια έκφραση, κάποια “εικονα” είχε εντυπωθεί στο μυαλό του και έφτασε να διαπράξει το έγκλημα σε βάρος του 14άχρονου, ενω δεν προκύπτει να έχει ακραίες συμπεριφορές στο παρελθόν..”, εξηγεί, ανώτατος Αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

image

Ο επίσης ανήλικος, κατ ομολογίαν δράστης του εγκλήματος, παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα bullying. Γονείς και έφηβοι κάτοικοι της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, αναφέρονται  ωστόσο στην επιθετική συμπεριφορά του έφηβου Βασίλη.
«Είχαν μία διαφωνία για ασήμαντη αφορμή. Με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, απείλησε το γιο  μου, και φοβισμένος έσπευσε να σβήσει το μήνυμα», αναφέρει κάτοικος της κοινότητας Γέφυρα Θεσσαλονίκης, για τον “διαφορετικό” ανήλικο ο οποίος μεγάλωνε στο επαρχιακό περιβάλλον.

«Θα σε πλακώσω στο ξύλο αν μιλήσεις» φερεται να είχε γράψει σε μήνυμα με παραλήπτη έφηβο, πριν από περίπου έξι μήνες, και δεν ήταν το μοναδικό παιδί, σχολιάζουν όσοι γνώριζαν.

«Έχει πρόβλημα στην ομιλία και την αντίληψη. Είχε μια πιο ανεπτυγμένη σωματοδομή από τα άλλα παιδιά. Δε μπορούσε να απαντήσει με τις λέξεις, και κατέφευγε πολύ συχνά σε απειλές, είχε αντιπαράθεση, σχεδόν πάντα για ασήμαντες αφορμές», σχολιάζουν όσοι γνώριζαν τους δύο εφήβους, κάτοικοι του μικρού χωριού Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ωστόσο σημειώνουν ότι τόσο ο 14άχρονος Τάσος οσο και ο δίδυμος αδελφός του, ήταν οι -μονοι -δύο έφηβοι που τον έκαναν παρέα.
Εντύπωση σε ολους όσους από το χωριό, συμμετείχαν στις έρευνες εντοπισμού του ανήλικου, προκάλεσε η αντιδραση του έφηβου Βασίλη, όταν πια εντόπισαν το πτώμα του 14άχρονου Τάσου, με την αποκάλυψη της διάπραξης του εγκλήματος από τον ίδιο έφηβο.
Όπως αποκάλυψε ο θείος του θύματος, Χάρης Ζαμπάκης, σε χειρογραφο σημείωμα ο δράστης -το οποιο εντοπισθηκε- ο ανηλικος κατ ομολογίαν δράστης, έγραφε το δικό του όνομα και το όνομα του Τάσου, συμπληρώνοντας: “φίλοι, αδέλφια”.
“Έγινε ένα μεγάλο κακό, υπάρχει οργή, προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμος”, πρόσθεσε ο θείος του 14άχρονου Τάσου Νάτσου.
Ο ίδιος, εκτίμησε ότι τα όσα ισχυρίζεται ο ανήλικος οριοθετούνται στην υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του, ενώ σημείωσε ότι η εν γένει σπεριφορα καταδεικνύει ένα παιδί με ψυχικά διαταραγμένο ψυχισμο.
«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι όταν βρέθηκε το πτώμα του παιδιού, φώναζε ‘σκότωσαν το φίλο μου σκότωσαν τον αδελφό μου’..», ανέφερε ο Χάρης Ζαμπάκης, θειος του 14άχρονου Τασου, ο οποιος συμμετείχε στις έρευνες και ήταν μάρτυρας των όσων εκτυλίχθηκαν. Την ίδια περιγραφή είχε δώσει την προηγούμενη ημέρα και ο πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματα Λούκας Ευσταθιάδης.
«Υπηρχε μια κόντρα, ειδικότερα από την πλευρά του δράστη προς τον Τασούλη για κάποια ασήμαντα ζητήματα. Εφηβικές διαφορές, ανόητα πράγματα: Ποιος έχει το καλύτερο τρακτέρ, τα δικά μου περιστέρια είναι καλύτερα…. Από κει και πέρα, για να φτάσει ένα παιδί να οπλίσει το χέρι του υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του παιδιού», σχολίασε ο πρόεδρος της Γέφυρας, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα.
Όσοι γνώριζαν τις δύο οικογένειες περιγράφουν το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε ο κατ ομολογίαν δράστης του εγκλήματος, ως να μην είχε ή να μη μπορούσε να αντιληφθεί ότι το εφηβο αγόρι αντιμετωπίζει προβλήματα διαχείρισης θυμού και συμπεριφοράς, κανείς ωστόσο δεν ήταν σε θέση -ακόμα και μέλη της κοινότητας- να διανοηθούν ότι θα μπορούσε ο ανήλικος να διαπράξει έγκλημα.
image

Το μεσημέριτης Δευτέρας (13/06), ο 14άχρονος Βασίλης περνούσε την πόρτα της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χριστίνας Καπαμά. Σε βάρος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε σε Ανακριτή από όπου ζήτησε κι έλαβε 24άωρη προθεσμία  (13/06) για να απολογηθεί. Κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του στο γραφειο της Εισαγγελεως, φέρεται να υποστήριξε και πάλι, ότι είχε βρεθεί να δέχεται bullying από παιδιά της παρέας του χωριού, για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. Την ιδια ωρα (12/06) σε βαρύ κλίμα τελεστηκε η κηδεία του 14άχρονου Τάσου Νάτσου, στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης.