ΘΣΝ: Ποινές φυλάκισης με αναστολή για το φονικό στο Καλοχώρι

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους για τη συμπλοκή, χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικό, στους οκτώ νεαρούς κατηγορούμενους.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης (01/02) σε καθέναν από τους οκτώ κατηγορούμενους για τη συμπλοκή (28/01) στο Καλοχώρι, κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα 22άχρονος. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για τη συμπλοκή κατηγορείται επίσης κι ένας ανήλικος, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο Ανηλίκων, ενώ ο φυσικός αυτουργός της αιματηρής επίθεσης, παραμένει ασύλληπτος.
Στην κατάθεση του, Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι στη συμπλοκή έλαβαν μέρος 30 με 40 άτομα, στην πλειονότητά τους νεαροί κάτοικοι από τα Διαβατά οι οποίοι μετέβησαν στην πλατεία Καλοχωρίου. «Ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες και αφορμή για τη συμπλοκή ήταν μία φασαρία που είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα με έναν τραυματισμό», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο Αστυνομικός επισήμανε ότι επτά από τους κατηγορούμενους προσήχθησαν από το Κέντρο Υγείας των Διαβατών, όπου είχαν μεταφέρει τον 22άχρονο φίλο τους μετά τον τραυματισμό του, στο στήθος με μαχαίρι. Όπως επεσήμανε ο Αστυνομικός, στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν όπλα, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, από το Καλοχώρ, προσήχθησαν από την Άμεση Δράση.

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι της «παρέας» των Διαβατών αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στη συμπλοκή. «Πήγαμε για εκφοβισμό, δεν είχαμε σκοπό να μαλώσουμε» απολογήθηκε.

Έτερος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «Όλα έγιναν στο δευτερόλεπτο. Είδα το φίλο μου μαχαιρωμένο και καλούσε σε βοήθεια».

Τη δίκη του εκδοχή περιέγραψε ο κατηγορούμενος από την «παρέα» του Καλοχωρίου, περιγράφοντας «κυνηγητό», ενώ για τα χτυπήματα που δέχθηκε – σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συνηγόρου του- υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελέας της Έδρας, πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, και ζήτησε να μην τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά- του πρότερου έντιμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας που προέβαλαν οι συνήγοροί τους-, λόγω της βιαιότητας της πράξης τους, κάτι που δέχθηκε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.