ΘΣΝ: Ομόφωνη αθώωση 21 κατοίκων της Χαλκιδικής για τα επεισόδια στο Δημαρχείο Αριστοτέλη

Ομόφωνα αθώους έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τους 21 κάτοικους της ΒΑ Χαλκιδικής οι οποίοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επεισόδια στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ήταν το Μάρτιο του 2012, στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή, 21ας κατοικοι βρεθηκαν αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα και ειδικότερα 18 εξ αυτών- για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως επίσης για έκρηξη- οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων, με την υπόθεση να παραπέμπεται σε Δικάσιμο, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του τότε Δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα.

Το ακροατήριο κατάμεστο άκουσε και ακολούθως δεψθηκε με χειροκροτήματα την απόφαση “αθώοι” για τους κατηγορουμένους.

«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή» ανέφερε η Πρόεδρος της Έδρας.

Στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της Έδρας, ζήτησε την  απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλα τα αδικήματα, τονίζοντας ότι «δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή στα επεισόδια, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για εις βάρος τους σκευωρία και προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στην ποινική υπόθεση «Λάκκου Καρατζά», στην οποία κατηγορούνται 26 άτομα και αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 -κατα της εξόρυξης χρυσού- και κατέληξε σε επεισόδια με Αστυνομικές δυνάμεις, ανακλήθηκε για τις 10 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί (21/09) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.