ΘΣΝ: Κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου, στο εμβληματικό κτήριο Τσίλλερ από τους σπουδαστές Δραματικών Σχολών

Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών προχώρησε σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου -Θέατρο Τσίλλερ

Σε κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου στεγάζεται το Εθνικό Θέατρο, προχώρησαν το βραδύ του Σαββάτου (04/02) μέλη του Συντονιστικού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών.

Τα αιτήματα των καταληψιών από το Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, όπως αναφέρονται σε ψήφισμά τους, αξιώνουν:

«1) Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετέπειτα.

2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

4) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

5) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.) Ως Συντονισμός Σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών καλούμε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα και τους/τις/τα εργαζόμενους/ες/α την τέχνη να στηρίξουν το εγχείρημα μας».

Οι σπουδαστές των Δραματικών Σχολών – Δημοσίων και Ιδιωτικών- με την υποστήριξη του ΣΕΗ, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας (ΠΔ85/2022).

«Εδώ και 50 μέρες, εργαζόμενοι/ες/α στην τέχνη, σπουδαστές/τριες/α, μαθητές/τριες/α και αλληλέγγυα άτομα από όλη την Ελλάδα αγωνιζόμαστε μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων, ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης μας και τον εξευτελισμό του πολιτισμού», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, παραθέτουν την πρόθεση διδάσκοντα στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία τελεί υπό αναστολή λειτουργίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο οποίος δήλωσε ότι αν μέχρι την Τετάρτη (08/02) η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε έμπρακτες ενδείξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔ85/2022 και την επαναφορά σε καθεστώς Τ.Ε. σύσσωμο θα υποβάλλει την παραίτηση του.