ΘΣΝ: Διαταγή Γενικού από το χρονοντούλαπο της.. Χωροφυλακής για τους ένστολους της Β.Ελλάδος

Με τα προβλήματα στην ΕΛΑΣ – οργανωτικά και διοικητικά – να ταλαιπωρούν το ένστολο προσωπικό η έγγραφη διαταγή του πρόσφατα προσαχθέντα Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, γυρίζει πίσω στο χρόνο της.. Χωροφυλακής την ΕΛΑΣ

Ένστολο προσωπικό “ακομβίοτο” με ατημέλητη κόμη και υπογένειο μεταξύ άλλων, προκάλεσαν την υπηρεσιακή διαταγή του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Α/Γ Σπύρου Σκλάβου, για του υπηρετούντες σε Υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος.

Η διαταγή σε δισέλιδο έγγραφο που παραθέτει το Nantiareport. gr, φέρει την υπογραφή του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Ατιστράτηγου Σπυρίδωνος Σκλάβου, απευθύνεται στους αστυνομικούς της Βορείου Ελλάδος κι έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται οι αστυνομικοί να τρώνε πάνω στις μηχανές σε δημόσια θέα, να ασχολούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα ή τα τάμπλετ και να έχουν απεριποίητη κόμη. Όλη η διαταγή παραθέτει:

«Γνωρίζεται ότι, η άψογη εμφάνιση και παράσταση αυξάνει το κύρος και τη δύναμη επιβολής του Αστυνομικού και επιδρά ευμενώς στη δημιουργία κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης, από μέρους του πολίτη.

Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι παρά την αυστηρότητα των διαταγών και τη συχνότητα των εντολών και οδηγιών της Ηγεσίας επί του θέματος, παρατηρούνται ακόμη φαινόμενα σημαντικών αποκλίσεων που αφορούν στην εμφάνιση και παράσταση του προσωπικού, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στις εξαιρέσεις επί της υποχρέωσης περιβολής στολής.

Ενδεικτικά, έχει παρατηρηθεί το υπόχρεο προσωπικό:

-να μην φέρει κανονικά τη στολή του (χωρίς πηλίκιο, ατημέλητη κόμη ή υπογένειο, ξεκούμπωτο χιτώνιο ή πουκάμισο κλπ) ή να έχει μεταβάλλει τη σύνθεση τους (ιδίως ένεκα της προμήθειας ειδών από το ελεύθερο εμπόριο),

-η στολή να μην είναι καθαρή ή επιμελημένη είτε να είναι αποχρωματισμένη ή αποξεσμένη,

-η χρήση αντικανονικού τύπου επιμέρους ειδών που τη συνθέτουν (κονκάρδες, διακριτικά σήματα, κλπ) είτε χρήση των προβλεπόμενων ειδών που ήταν φθαρμένα ή αλλοιωμένα

-να σιτίζεται ενώ καθόταν επί του καθίσματος του υπηρεσιακού δικύκλου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και μάλιστα σε δημόσια θέα,

-να μην φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο ή όπλο,

-να εκτελεί υπηρεσία με πολιτική περιβολή καίτοι είναι υπόχρεο από τις οικίες διατάξεις, εκτός από τις περιπτώσεις που για επιχειρησιακούς λόγους διατάσσεται η με πολιτική περιβολή άσκηση των καθηκόντων.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικοί που φέρουν στολή απαγορεύεται: -να χρησιμοποιούν αλυσίδες, κομπολόγια και άλλα παρεμφερή αντικείμενα,

-να ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.λπ., εκτελώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους,

-να βαδίζουν σε δημόσιους χώρους με τα χέρια στις τσέπες ή στα θυλάκια, -να κυκλοφορούν ασκεπείς ή με το πηλίκιο στο χέρι ή στη μασχάλη,

-να τρέφουν υπερβολική ή ατημέλητη κόμη, μύστακα ή παραγναθίδες και υπογένειο οι άνδρες, καθώς και υπερβολική ή απεριποίητη κόμη και μη διακριτικό καλλωπισμό (μακιγιάζ) οι γυναίκες.

Κατόπιν των ανωτέρω υπενθυμίζονται οι ανωτέρω σχετικές και εντέλλεστε για την άμεση, πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού σας και το συνεχή έλεγχο από τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τους κ. κ. Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές. Επιπροσθέτως, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών σας και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο Αξιωματικοί και Βαθμοφόροι του Σώματος, να προβαίνουν σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις της στολής των υφισταμένων τους, της εμφάνισης και παράστασής τους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται η δυνατότητά σας, ως Διευθυντών Υπηρεσιών, να ορίζετε διαφορετικά από αυτό που ορίζει η σχετική, ήτοι την εκτέλεση εξωτερικής μάχιμης υπηρεσίας τάξης με στολή άλλη από την υπ’ αριθ. 8δ, καθώς και η περιβολή της θερινής στολής την 15-05-2023, σύμφωνα με την (ε) σχετική.

Την υλοποίηση της παρούσας θα παρακολουθήσει προσωπικά ο υπογράφων, ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα διατασσόμενα θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π. Δ/τος 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού» και σε επίπεδο ελέγχου και εποπτείας».

Τη διαταγή, σχολιάζει ο Θοδωρής Τσαϊρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, «Στην αστυνομία των άπειρων προβλημάτων η ανώτατη Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται με τις τρίχες των ανδρών και το μακιγιάζ των γυναικών … Να χαίρεστε την «σύγχρονη» Αστυνομία που ευαγγελίζεστε.

Θα θέλαμε την άποψη των υποψηφίων βουλευτών μας για την Αστυνομία του 2023 που ασχολείται με τρίχες και μακιγιάζ την ώρα που το έγκλημα εξελίσσεται …

Διάτρητες επικοινωνίες, ακατάλληλα οχήματα και μηχανές, άδειες μάχιμες υπηρεσίες θα λυθούν με θεϊκή παρέμβαση αφού αυτούς που τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές για να τα λύσουν δίνουν βαρύτητα στο «ΜΑΚΙΓΙΑΖ». Το βαρέλι πλέον είναι άπατο».