Θεσπρωτία: Ανταλλαγή πυρών και συμπλοκή μεταξύ Αστυνομικών και Αλβανών που έκλεβαν βοοειδή

Ένοπλη συμπλοκή από πέντε ενόπλους Αλβανούς ζωοκλέφτες με Αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε, των Τμημάτων Ασφαλείας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και των Α΄ και Β΄ Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών

Ένας Αστυνομικός τραυματίστηκε σε συμπλοκή με Αλβανούς ζωοκλέφτες οι οποίοι εντοπίσθηκαν από Έλληνες Αστυνομικούς, να μεταφέρουν κλεμμένα βοοειδή στην Αλβανία, τα ξημερώματα (27/12) της Παρασκευής, στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Περνούσαν νύχτα τα σύνορα από την Αλβανία τους τελευταίους τέσσερις μήνες και επιδίδονταν σε ζωοκλοπές από τα κοπάδια ή αφού θανάτωναν βοοειδή από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας και με μουλάρια ή άλογα επέστρεφαν από περάσματα πίσω στη γείτονα το κρέας και το πωλούσαν στην αγορά.

Ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση Αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., της Ασφαλείας και της Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και του ΤΣΦ Φιλιατών (27/12) εντοπίστηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ομάδα πέντε ανδρών και η κίνησή τους κρίθηκε ύποπτη , κινούμενοι πεζή με δύο μουλάρια. Σε αίτημα των Αστυνομικών να σταματήσουν για έλεγχο, τρεις από τους άνδρες ενήργησαν πυρά εκφοβισμού στον αέρα και επιχείρησαν διαφυγή μέσα από το δάσος στο αλβανικό έδαφος, ενώ οι Αστυνομικοί από το ελληνικό έδαφος ενεργούσαν προειδοποιητικές βολές.

Οι Αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη 46άχρονου και 16άχρονου, με τον ενήλικα να αντιστέκεται σθεναρά στη σύλληψη με αποτέλεσα στη συμπολοκή που ακολούθησε, ένας αστυνομικός να τραυματισθεί ελαφρά, και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Στα δύο μουλάρια που κατασχέθηκαν, εντοπίσθηκαν φορτωμένα τέσσερα σφαγμένα βοοειδή, τα οποία οι ζωοκλέφτες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από στάβλο στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, ενώ κατασχέθηκαν και η κυνηγετική καραμπίνα με δύο φυσίγγια που έφερε ο 46άχρονος, καθώς ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι.

Όπως διακριβώθηκε, κατά την αστυνομική έρευνα, οι πέντε Αλβανοί είχαν διαπράξει άλλες τρεις ζωοκλοπές μέσα στο 2019, από τις 10 ως τις 29 Αυγούστου είχαν κλέψει από τον ίδιο στάβλο τρία βοοειδή, μεταξύ 28- 29 Αυγούστου είχαν αφαιρέσει άλλα τρία βοοειδή ενώ έβοσκαν σε χορτολιβαδική έκταση στην Κώτσικα Φιλιατών, και 11-12 Δεκεμβρίου είχαν πάρει άλλα πέντε βοοειδή από υπαίθριο χώρο στο Κερασοχώρι Φιλιατών.

Σε βάρος του 46άχρονου και του 16άχρονου σχηματίστηκε δικογραφία με κακουργηματικές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπή, ζωοκτονία, αντίσταση, απλή σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. Οι τρεις Αλβανοί που διέφυγαν αναζητούνται με εντάλματα σε συνεργασία με τις Αλβανικές Αρχές, ενώ η έρευνα για την εμπλοκή τους και σε άλλες ζωοκλοπές συνεχίζεται.