Τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα- Πρόστιμα έως και €1.000

Αυστηρότερα μέτρα ενόψει Πάσχα ως αποτροπή σε όσους- ελάχιστους- θεωρήσουν “ασφαλές” να ταξιδέψουν εκτός της μόνιμης διαμονής τους, για να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους

Το γράφημα σχέσης μεταξύ της συνολικής καταγραφής των παραβάσεων άσκοπων μετακινήσεων και του χρόνου στην καθημερινή πορεία της πανδημίας , αποτελεί το δείκτη για τη λήψη ή τον περιορισμό των επιπρόσθετων μέτρων για την Κυβέρνηση και επηρεάζει .. το Ελληνικό Πάσχα!

Η «ανυπακοή» ορισμένων, έχει προβληματίζει την Κυβέρνηση

Σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα, ως αποτροπή σε όσους- ελάχιστους- ενδεχόμενο κρίνουν “ασφαλές” να ταξιδέψουν εκτός της μόνιμης διαμονής τους θεωρώντας ότι ο κορωνοϊός περιορίστηκε, και επιχειρήσουν να γιορτάσουν το Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, θέτοντας σε κίνδυνο διασποράς του στην επαρχία και σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανίσει κρούσμα κορωνοϊού, είναι λίγο πριν την εφαρμογή τους από την Κυβέρνηση .

Μέτρα αυστηρά, σε εφαρμογή της απαγόρευσης μετακίνησης από Νομό σε Νομό

Είχε παρατηρηθεί από νωρίς το φαινόμενο δημότες να σπεύδουν στις ΔΟΥ των μεγάλων Αστικών κέντρων, να αλλάξουν τον τόπο δηλωμένης μόνιμης κατοικίας τους στην επαρχία, ώστε να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, για το Πάσχα. Στο ενδεχόμενο μετακίνησης εκτός Νομού, θα είναι απαραίτητη η επίδειξη του “Ε1” της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Αυξημένα μπλόκα διπλασιασμός των προστίμων

“Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση” ανέφερε (06/04) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Το μέτρο κλεισίματος των διοδίων στα μεγάλα οδικά δίκτυα τις χώρας, εξετάζεται σοβαρά για όσους δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν επαρκώς τη μετακίνηση τους με εξαίρεση για τα οχήματα τροφοδοσίας. Αποτρεπτικά εξετάζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί και η αύξηση του προστίμου για τις άσκοπες μετακινήσεις έως και τα €1.000 .

Κλειστές όλες οι παρακαμπτήριες οδοί

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα είναι  24άωρη η αστυνομική ανάπτυξη στην είσοδο-έξοδο διοδίων στα εθνικά οδικά δίκτυα , με αυστηρούς ελέγχους στις προϋποθέσεις διέλευσης. Ενώ, για όσους επιχειρήσουν να παρακάμψουν τα Εθνικά Δίκτυα και μετακινηθούν μέσω παρακαμπτηρίων, ή επαρχιακών οδών, η εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Επικράτειας, είναι να αναπτύξουν κλιμάκια ελέγχων, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις.

Μέτρα για το Πάσχα

Για την Κυριακή του Πάσχα όπως έχει ανακοινωθεί για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, θα επιτρέπεται μόνο σε περίκλειστη αυλή ή μεγάλο μπαλκόνι και με εγκατάσταση ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στο στενό κύκλο της οικογένεια, με όσους διαμένουν μόνιμα και από κοινού στην ίδια οικία ή διαμέρισμα. Για τους υπόλοιπους, στο φούρνο. Το ψήσιμο στο πεζοδρόμιο με ψησταριά σε σούβλα η σε ελεύθερο οικόπεδο, επισύρουν πρόστιμα.

Στο πλαίσιο των επιπλέον μέτρων είναι και η επιβολή χρονικού περιορισμού έως τρεις ώρες σε εξωτερικό χώρο, με αποκλειστική χρήση του SMS στο 13033, για δήλωσης μετακίνησης, και όριο στις αποστολές για «κατ εξαίρεση» μετακίνηση , ακόμη και απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας . Ενώ έχει προβλεφθεί με ανάλογο αίτημα-SMS , έγγραφο ή χειρόγραφο- η κίνηση για τη μεταφορά και την περίθαλψη ασθενούς προς Νομούς με μεγαλύτερες- οργανωμένες Νοσοκομειακές Μονάδες, ή Μονάδα αναφοράς για τον κορωνοϊό, καθώς επίσης για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο, ή ασθενή ο οποίος διαμένει μόνος του, με προϋπόθεση για τη μετακίνηση, την απαραίτητη ιατρική γνωμάτευση .

Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης (07/04-15.00) και από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης είχαν βεβαιωθεί συνολικά 23.489 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια κι επιβλήθηκαν  διοικητικά πρόστιμα . Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν χαρτογραφήσει τις περιοχές που εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες αναιτιολόγητων μετακινήσεων. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων να υπάρχουν στοχευμένη λήψη επιπρόσθετων μέτρων αποτροπής μετακίνησης πολιτών.

Όπως επισημαίνεται από τις επίσημες Αρχές και την Κυβέρνηση σε εφαρμογή των μέτρων όπως μέχρι σήμερα από το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών εκφράζεται η πεποίθηση ότι σε σύντομα θα επανέλθουμε σε κανονικότητα.