Συντονιστείτε πριν καταρρεύσουν οι διμοιρίες

Ανακοίνωση της Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.ΘΕΣ)

Όσο οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις τρέχουν σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως, οι διμοιρίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, ολοένα και συχνότερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν έκρυθμες καταστάσεις. Κατά κανόνα, οι δυνάμεις των ΔΑΕ είναι οι πρώτες που προστρέχουν για να αποτρέψουν κάθε εθνική ή κοινωνική απειλή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την Πολιτεία για τους ανθρώπους που την στελεχώνουν και εκθέτουν διαρκώς τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για την διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και ευνομίας.

Αυτή τη στιγμή, οι διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που συνεχώς τους ανατίθενται. Τα 300 άτομα που απαρτίζουν αυτή τη Διεύθυνση, έχουν εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών της δουλειάς τους και των συνεχών μετακινήσεων. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ηλικίας των συναδέλφων έχει αυξηθεί και σχεδόν όλοι έχουν συζύγους και παιδιά, οι οποίοι τους βλέπουν ελάχιστα κατά τη διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα, αν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι ίδιοι 300 άνθρωποι βρίσκονται στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων, στα μέτρα τάξης για τη φύλαξη του Πρωθυπουργού και στα γήπεδα, στη φύλαξη καταλήψεων, προξενείων, και τις επόμενες ημέρες θα μετακινηθούν στη Μόρια, γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν στηριχτούν άμεσα, η στιγμή που θα καταρρεύσουν πλησιάζει επικίνδυνα.

Όσον αφορά την ΥΜΕΤ, αυτή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Η Ηγεσία συνεχίζει να απομυζά επιπλέον προσωπικό από τις ήδη αποδυναμωμένες διμοιρίες για τη φύλαξη ευπαθών στόχων και όπως διαφαίνεται δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή της με νέο προσωπικό. Συγκεκριμένα, 50 μεμονωμένοι Αστυνομικοί εκτελούν χρέη σκοπού σε διάφορα σημεία της πόλης, απόφαση που κοστίζει σημαντικά στη συνοχή και την δραστικότητα των διμοιριών τους.

Όσο κι αν μας λυπεί η διαπίστωση, η ΔΑΕΘ είναι δέσμια των ανωτέρων της. Από την μια το Αρχηγείο διατάσσει την άμεση αστυνομική επέμβαση των διμοιριών όπου προκύπτει σημαντικό εθνικό ή κοινωνικό ζήτημα, κι από την άλλη η ΓΑΔΘ συνεχίζει να εφαρμόζει τη δική της λογική που της υπαγορεύει την ασταμάτητη διάθεση δυνάμεων εντός της Θεσσαλονίκης για κάθε σημαντικό, και κυρίως, ασήμαντο ζήτημα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύει σε όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό δίπολο. Είτε η φυσική Ηγεσία θα στηρίξει έμπρακτα τους Αστυνομικούς της ΔΑΕΘ, κάνοντας οικονομία δυνάμενων είτε αργά ή γρήγορα, οι διμοιρίες δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες, με όσα αυτό συνεπάγεται για την δημόσια ασφάλεια και την εθνική συνοχή.

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2020