Συνοριακοί Αττικής: Υπόμνημα στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, για τη "ζωή του Αστυνομικού σε αρματαγωγό"

Περιγραφές για τη διαβίωση των Συνοριακών οι οποίοι συμμετέχουν σε επιχειρήσει επαναπατρισμού λαθρομεταναστών με πλοια του Πολεμικού Ναυτικού, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αιτούμενοι εκτός εδρας αποζημίωση.

“Κε Αρχηγέ

     Με το παρόν υπόμνημα επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας,  εκτελούντες διατεταγμένη υπηρεσία  συνοδείας  παράνομων μεταναστών από τα ακριτικά νησιά μας (Σάμος, Λέσβος, Χίος κλπ) προς την Αθήνα.
Ειδικότερα, οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής , χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση  μετά από εντολή του Αρχηγείου , μεταβαίνουν στον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού  όπου επιβιβάζονται σε κάποιο μεταγωγικό πλοίο του ΠΝ και μεταβαίνουν στα ως άνω νησιά απ όπου παραλαμβάνουν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών και τους συνοδεύουν έως την Αθήνα (Δ.Α.Α).
Για το διάστημα της μετάβασης στα νησιά με τα οχηματαγωγά  και της συνοδείας των παράνομων μεταναστών  έως και την Αθήνα οι συνάδελφοί μας σιτίζονται  και κατακλίνονται  στα οχηματαγωγά- αρματαγωγά.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ –από καταγγελίες συναδέλφων  στην ένωση μας – ότι οι συνθήκες εργασίας και διαμονής  στις κουκέτες του πλοίου ήταν επιεικώς απαράδεκτες ,συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αστυνομικούς εν έτη 2014.  Επίσης   ότι σιτίζονταν επί μέρες με πρόχειρο φαγητό  λόγο βλάβης  στην κουζίνα του πλοίου ).
Σύμφωνα με τις εκδοθείσες διαταγές της υπηρεσίας οι ως άνω συνάδελφοι ΔΕΝ  δικαιούνται περαιτέρω αποζημίωση για την εκτός έδρας μετακίνησή τους, καθώς όλως εσφαλμένα έχει ερμηνευθεί και αποφασιστεί από τα αρμόδια επιτελικά όργανα  ότι δεν υπάγονται στις  αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε ευρεία κλίμακα.
Ωστόσο, οι ως άνω επιχειρήσεις έχουν κλιμακωθεί και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ενταθούν καθώς μεγάλο κύμα προσφύγων-παράνομων μεταναστών από τις εμπόλεμες γειτονικές περιοχές έχουν σωρευθεί στα παράλια της γείτονος χώρας, με απώτερο σκοπό την διέλευση των συνόρων μας. Αυτή η συχνότητα των επιχειρούμενων δράσεων της Αστυνομίας καθώς και το εύρος που καλύπτει πλέον μεγάλο μέρος των νησιών μας στο Αιγαίο, υπαγάγει τις επιχειρήσεις στην έννοια της ευρείας κλίμακας και τους συμμετέχοντες αστυνομικούς στους δικαιούχους εκτός έδρας αποζημίωσης.
Περαιτέρω, η εκ μέρους της Διοίκησης εθελοτυφλία απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούνται στους συμμετέχοντες των επιχειρήσεων,  από την παρατεταμένη και σε ευρεία κλίμακα διεξαγωγή αυτών και μάλιστα χωρίς την αναγνώριση της προσφοράς τους με το μίνιμουμ ανταποδοτικότητας «τις εκτός έδρας αποζημιώσεις»,( η Διοίκηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής από τη μεριά της έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους διοικητές των τμημάτων έτσι ώστε να χορηγούνται επιπλέον ημερήσιες αναπαύσεις ) όντας μακριά από τις οικογένειές τους , προκαλεί δυσαρέσκεια,  και λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Κε  Αρχηγέ,
Προσβλέπουμε στην εκ μέρους Σας κατανόηση των προαναφερόμενων προβλημάτων και την άμεση αντιμετώπισή τους.”