Συνελήφθησαν Λιμενικός και “μεσάζοντας” για έκδοση άδειας εκτέλεσης πλόων σε σκάφη και μηχανές, χωρίς ή με πλαστά έγγραφα

Έγγραφη καταγγελία που φέρεται να είχε συντάξει ανώνυμος «αγανακτισμένος πολίτης», προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, έκανε αναφορά στα συγκριμένα πρόσωπα για παράνομη δραστηριότητα στην έκδοση άδειας εκτέλεσης πλόων κατά παράβαση των διατάξεων

Λάμβαναν από 150ερώ έως και 5.000 ευρώ ο Ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος και ένας ιδιώτης σε χρέη μεσάζοντα, προκειμένου να εγγράφονται στο βιβλίο Λιμενικού Τμήματος σκάφη και μηχανές και να εκδίδονται άδειες εκτέλεσης πλόων, χωρίς όμως τα απαραίτητα ή και με πλαστά δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ πριν από επτά μήνες (από 23/04 2021), σύμφωνα με έγγραφη καταγγελία που φέρεται να είχε συντάξει ανώνυμος «αγανακτισμένος πολίτης», έκανε αναφορά σε συγκριμένα πρόσωπα για την έκδοση άδειας εκτέλεσης πλόων κατά παράβαση των διατάξεων. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία .
Την περασμένη Πέμπτη (11/11) συνελήφθησαν ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, καθώς και ο ιδιώτης Ι.Β. διαμεσολαβητής διεκπεραίωσης, για ψευδή βεβαίωση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου ακόμα ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση, ωστόσο δεν εντοπίστηκε και παραμένει αναζητούμενο.
Για να λεμβολογήσει το οποιοδήποτε σκάφος χρειάζεται σχετική άδεια από την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Όπως προέκυψε, κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών που εκδόθηκαν την προηγούμενη ημέρα της σύλληψή τους, ο Ανθυπασπιστής του ΛΣ, για συγκεκριμένο σκάφος, εξέδωσε δημόσιο έγγραφο ενώ διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που του παρέδωσε ο μεσάζοντας, παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις, καθώς απουσίαζαν παραστατικά αγοράς σκάφους και μηχανής, η βεβαίωση κατασκευαστή για τη μέγιστη συνεχή ιπποδύναμη της μηχανής και η βεβαίωση δήλωσης συμμόρφωσης σκάφους και μηχανής.
Το κατασχεθέν όπλο απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για ακόμα ένα άτομο, το οποίο αναζητείται .Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν, 14 σφραγίδες με επωνυμίες επιχειρήσεων εμπορίας εξωλέμβιων μηχανών και ναυτιλιακών ειδών, μπλοκ τιμολογίων με εγγραφές σκαφών και μηχανών, κενά φωτοαντίγραφα βεβαιώσεων συνεχόμενης αποδιδόμενης ισχύος μηχανών, κενές βεβαιώσεις ναυπηγών, κενές δηλώσεις συμμόρφωσης σκαφών αναψυχής, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φωτοτυπία άδειας εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά, πρωτότυπη άδεια εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά, πιστόλι αερίου – κρότου, γεμιστήρα και αβολίδωτο φυσίγγιο.
Επίσης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο Λιμενικά Τμήματα λήφθηκαν φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών από 57 φακέλους λεμβολογίων και μικρών σκαφών, για περαιτέρω έλεγχο. Το κατασχεθέν πιστόλι αερίου – κρότου, απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.