Συνελήφθησαν 11 “μανιατάκια” από τη Δίωξη Εκβιαστών μεταξύ τους δύο Αστυνομικοί και Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού

Οι συλληφθέντες ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς αγοραπωλησιών όπλων και ναρκωτικών, καθώς και τοκογλυφια

Από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκ των οποίων ένας αλλοδαπός, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός, ενώ ταυτοποιήθηκαν έξι επιπλέον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων τρεις αναζητούνται, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 25 κατηγορούμενοι, από τους οποίους  δύό Αστυνομικοί και Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την έως τώρα έρευνα, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις εκβιάσεων καταστηματαρχών, 4 εμπρησμοί, 2 εκρήξεις και 4 κλοπές οχημάτων. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκαν 14 έρευνες σε οικίες στις οποίες κατασχέθηκαν 6 πιστόλια, 2 περίστροφα, υποπολυβόλο, πλήθος φυσιγγίων και μαχαιριών, 2 αλεξίσφαιρα, αναβολικά σκευάσματα, 3 αυτοκίνητα, 3 μοτοσικλέτες και €19.910 .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (02/07), κι εξαρθρώθηκε οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες όπλων και ναρκωτικών, τοκογλυφίες, απάτες ενώ εμπλέκονται και με άλλα αδικήματα.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, από την οποία διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Όπως διακριβώθηκε, η εγκληματική οργάνωση, με εντολοδόχο  35άχρονο -μεταξύ των συλληφθέντων – παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Έχουν προκύψει περιπτώσεις με μέλη της οργάνωσης, σε ορισμένα καταστήματα να έχουν παρουσία ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον 35άχρονο και τους επικεφαλείς των του, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, και πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. Παράλληλα είχαν δραστηριότητα σε αγοραπωλησίες όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και χειροβομβίδων,με κωδικοποιημένες ορολογίες ώστε να μην εντοπισθούν από τις Αρχές με λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι».

Μεταξύ άλλων για τον 35άχρονο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε ότι είχε σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις ξυλοδαρμών και τραμπουκισμών, συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, με ανάλογη αμοιβή. Ενώ παράλληλα με δική του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών, πραγματοποιιούσαν επιθέσεις σε συγκρατούμενους τους, με ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, καθώς δε δίσταζαν να προκαλέσουν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, ακόμα και με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές, όπλα κ.λπ).  Σε άλλη παράνομη δραστηρίοτητα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών άλλοτε για ιδία χρήση και άλλοτε για την προώθηση τους σε άλλα άτομα. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, τα ναρκωτικά αναφέρονται ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα». Ενώ παράλληλα, μέλη της οργάνωσης, με δεδομένη την οικονομική ρευστότητα που τους εξασφάλιζε η παράνομη δραστηριότητά τους, προέβαιναν σε  απάτες, τοκογλυφίες, «σπάσιμο επιταγών» και ανάλογες πράξεις, με αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο να επαυξάνονται οι παράνομες οικονομικές τους απολαβές.

Στη δράση της εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα και η διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με τοκογλυφία. Κατά την οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν πέντε σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Συνομιλούσαν δια ζώσης και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις

Ως προς την εμπλοκή των Αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί,

 • 32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ.
 • 2 περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020,
 • 2 περιπτώσεις έκρηξης Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.) τον Φλεβάρη του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και
 • 4 κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • υποπολυβόλο με (2) γεμιστήρες,
 • (5) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με αποξασμένο σειριακό αριθμό,
 • τυφέκιο και (2) περίστροφα,
 • αεροβόλο με γεμιστήρα,
 • γεμιστήρα πυροβόλου όπλου με (7) φυσίγγια,
 • πιστόλι τύπου airsoft,
 • (4) σιδερογροθιές,
 • το χρηματικό ποσό των €19.910,
 • (2) μεταλλικές πτυσσόμενες ράβδοι,
 • (3) μοτοσικλέτες και (3) αυτοκίνητα,
 • πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
 • διάφορα μαχαίρια και ξιφίδια,
 • (7) κροτίδες,
 • αναβολικά σκευάσματα,
 • μεταλλικές χειροπέδες,
 • ρόπαλο, ξύλινο γκλοπ και πλαστική ράβδος,
 • μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
 • 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα,
 • συναλλαγματική επιταγή ποσού €5.000,
 • συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,
 • φορητή συσκευή τάμπλετ,
 • συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών μέσων (USB),
 • κάρτες αναλήψεων και βιβλιάρια τραπεζών, καθώς και
 • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, συναλλαγματικών και αποδείξεων πληρωμών.

Σημειώνεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για πληθώρα αδικημάτων κυρίως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες κ.α. αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.