Συνελήφθη στην Τουρκία, Κυπριακής καταγωγής Βρετανός, με επαφές στο Ισλαμικό Κράτος

Κυπριακής καταγωγής με Βρετανική υπηκοότητα άνδρας, πριν δύο χρόνια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, συνελήφθη μόλις 3 μίλια από τα σύνορα της Συρίας και 43 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.

Η υπόθεση του Στέφανου Αριστείδου, Κυπριακής καταγωγής με Βρετανικό διαβατήριο, απασχολεί τα Βρετανικά Μέσα, καθώς πριν δύο χρόνια (αρχές 2015) “εξαφανίστηκε” μυστηριωδώς μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Εντοπίστηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς που βρίσκεται μόλις τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και 43 χιλιόμετρα από το Χαλέπι και φέρεται να δήλωσε στις τουρκικές αρχές την προθεση του να εγκατασταθεί στη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, όπως σημειώνει ο Guardian.

Η μητέρα του Στέφανου Αριστείδου, Μαρια, και η αδελφή του Αναστασία η οποία εργάζεται ως λογίστρια στην Αγγλία, χριστιανές στο θρήσκευμα εξετάσθηκαν από τις Βρετανικές Αρχές.  Ενώ ο πατέρας της οικογένειας Χρήστος Αριστείδου, έχει διαβατήριο με τη μητέρα του, με τους συγγενείς τους να διαβιούν στηνΚύπρο.

Γείτονες της οικογέννειας, στον Guardian δήλωσαν ότι ο νεαρός λίγο πριν εξαφανιστεί είχε αλλάξει το ντύσιμό του και φορούσε ισλαμιστική φορεσιά, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να επισκέπτεται τζαμιά.

Μαζί με τον Στεφανο Αριστείδου συνελήφθη και η σύζυγός του, Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές καθώς κι ένας 40άχρονος Αμερικανός, ο οποίος φερεται να συμμετέχει ενεργά στις τάξεις των Μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Τον Αμερικανό συνόδευαν επίσης δύο χήρες Μαχητών του Isis για τις οποίες υποστήριξε ότι ήθελε να απομακρύνει καθώς έχουν εμπλοκές σε πολλές υποθέσεις.

Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, Βρετανοί και Αμερικανοί πράκτορες έλαβαν σχετική ενημέρωση να μεταβούν στο Κιλις της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι με την εξέλιξη στα μέτωπα του πολέμου, με την απώλεια των εδαφών, Τζιχαντιστες, επιδιώκουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Περίπου 850 Βρετανοί είχαν μεταβεί στη Μεσοποταμία (2014- 2015) από αυτούς 196 έχουν σκοτωθεί ενω 208 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 Μαχητές πέρασαν από την Ελλάδα το τελευταίο 8άμηνο ορισμένοι παρέμειναν σε Σκοπια και βόρεια Αλβανία.