Συναντήση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με τον Γιάννη Πανούση και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ

Συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Πανούση, και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ- Αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, πραγματοποίησαν τα μέλη της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. κι έθεσαν διεξοδικά τα ζητήματα του κλάδου, των Συνοριακών Φυλακων, ενώ έγιναν αποδέκτες και των προθέσεων της νέας πολιτικής Ηγεσίας.

image

Στην ανακοίνωση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. αναφέρεται:

《Κατά την συνάντηση με τον κ. Υπουργό, η ΠΟΣΥΦΥ ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν μέρος της εργασίας των συναδέλφων. Ζητήσαμε διευκρινήσεις σχετικά με τα Κέντρα Κράτησης, με τις υπηρεσίες ασύλου και με τους χώρους πρώτης υποδοχής, όπως και σχετικά με τις προθέσεις για την φύλαξη των συνόρων και το «φράχτη» στον Έβρο. Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των υπηρεσιών Συνοριακής φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί με το προσωπικό.
Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για τη θέση μας υπέρ της ύπαρξης των κέντρων κράτησης, αναφορικά με την προγενέστερη κατάσταση που επικρατούσε στα κρατητήρια των αστυνομικών καταστημάτων, των ΤΣΦ και ΤΔΛ, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, την πολύμηνη κράτησή τους χωρίς προαυλισμό, χωρίς ιατρική υποστήριξη και με τα περισσότερα ή σχεδόν όλα τα κρατητήρια της χώρας να ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό κλινών κράτησης που είχαν. Αλλά επίσης και για τη δύσκολη διαχείρισή τους κατά τη φύλαξη από μας, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την εργασιακή μας κατάσταση. Κληθήκαμε πολλές φορές να διαχειριστούμε ιδιαίτερες καταστάσεις φύλαξης, που ήταν απόρροια πολιτικών αποφάσεων, χωρίς καμία υποστήριξη για τον εργαζόμενο που ήταν το εξιλαστήριο θύμα. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στον κ. Υπουργό τις θέσεις μας για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα κέντρα, έτσι ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί, επισημαίνοντας όμως ότι με την κατάργησή τους θα επανέλθουμε με μαθηματική ακρίβεια στην προ κέντρων κράτησης εποχή. Για την ΠΟΣΥΦΥ η ανάγκη για βελτίωση στις συνθήκες κράτησης είναι υπαρκτή και οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρεί πρωτεργάτες και συμμάχους , αλλά εκ της φύσεως και εκ των θεσμικών υποχρεώσεων της, η Ομοσπονδία μας θα τοποθετείται πρωτίστως στην διαφύλαξη της α ξ ι ο π ρ έ π ε ι α ς της εργασίας του συναδέλφου. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε πως ο εργαζόμενος αστυνομικός εκτελεί διαταγές και αποφάσεις της Φυσικής ηγεσίας, που είναι απόρροια θεσμικών κατοχυρωμένων διατάξεων από την πολιτική εξουσία.
Από πλευράς κ. Υπουργού, σχετικά με τα ζητήματα εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ενημερωθήκαμε ότι ορισμένες αρμοδιότητες, όπως υπηρεσίες ασύλου και χώροι πρώτης υποδοχής, θα μεταφερθούν στο νέο υπουργείο. Αρχικά κρίνεται απαραίτητη η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και στη συνέχεια να γίνουν οι όποιες τοποθετήσεις σε θέσεις και σχεδιασμούς από τον κάθε αρμόδιο υπουργό. Διευκρίνισε επίσης πως η συνοριακή φύλαξη κα η δίωξη παράνομης μετανάστευσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ και έτσι θα λειτουργήσει. Σχετικά με τα κέντρα κράτησης, ανέφερε πως μεγάλο μέρος της διαχείρισης και διοικητικής υποστήριξης θα μεταφερθεί στο νέο υπουργείο, επιφυλασσόμενος όμως για περαιτέρω αναφορά έως την τελική έκβαση. Συμφώνησε πως προφανώς δεν μπορεί η Αστυνομία να επανέλθει σε μια κατάσταση προ των κέντρων και επεσήμανε ιδιαίτερα την υποστήριξή του απέναντι στους εργαζομένους αστυνομικούς, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση εκτελούν διαταγές και σαφώς δεν φέρουν ευθύνη για τα κακώς κείμενα που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί στα κέντρα.
Ειδικότερα, κλιμάκιο της ΠΟΣΥΦΥ πραγματοποίησε πολύωρη επαφή με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Υπουργού κ. Μαστρογιάννη Βασίλη και συζητήθηκαν επιμέρους θέματα ασφαλιστικού περιεχομένου – για τα οποία ο κ. Διευθυντής είναι πολύ καλός γνώστης λόγω της προϋπηρεσίας του στο Σώμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Η Ομοσπονδία συναντήθηκε επίσης και με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όπου συζητήθηκαν εργασιακά θέματα αλλά και ζητήματα άνισης μεταχείρισης του προσωπικού, που έχουμε θέσει και στο παρελθόν. Μας ενημέρωσε σχετικά με τα νέα οχήματα που θα παραλάβει σε λίγο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. για τις υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένα να κατανεμηθούν.
Τέλος η Ομοσπονδία είχε επαφή και με τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνο για ζητήματα μετανάστευσης στο Α.Ε.Α. αντ/γο κ. Κατριαδάκη από τον όποιο είχε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ».
image

Συνάδελφοι ,
χρέος της Ομοσπονδίας είναι η εκπροσώπηση των συναδέλφων και ειδικότερα η διαφύλαξη της εργασιακής αξιοπρέπειας. Παράλληλα κάθε σχετιζόμενη διατύπωση και αναφορά που θα επηρεάζει αρνητικώς ή θετικώς τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις του εργαζομένου θα αποτελεί για εμάς σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της ανωτέρω εκπροσώπησης.
Με θετική διάθεση προς την νέα Πολιτική Ηγεσία, καλούμαστε σήμερα να αναμορφώσουμε το πρόσωπο της Αστυνομίας πάντα όμως με την διασφάλιση της εργασιακής αξιοπρέπειας του προσωπικού, σημείο από το οποίο εμείς δεν θα παρεκκλίνουμε.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport