“Στρατολόγος Τζιχαντιστών”.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Υποπτος για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών είναι και ο δεύτερος αλλοδαπός που προσήχθη τη 17η Ιανουαρίου από διαμέρισμα του Παγκρατίου, στο πλαίσιο ερευνών που ακολούθησαν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Σε βάρος του εκκρεμεί, πλέον, διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τα ίχνη του, ωστόσο, αγνοούνται, καθώς 24 ώρες μετά την προσαγωγή του από το ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης είχε αφεθεί ελεύθερος, ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων εναντίον του.

Πρόκειται για Γάλλο υπήκοο, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Την έρευνα για τον εντοπισμό του διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ωστόσο μετά τα γεγονότα του περασμένου Ιανουαρίου πιθανολογείται ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Μαζί του στο διαμέρισμα του Παγκρατίου είχε εντοπιστεί ο 33χρονος Omar Damash (στον βελγικό Τύπο αναφέρεται ως «O Αλγερινός»), που εκδόθηκε στο Βέλγιο ως ύποπτος για συμμετοχή στον πυρήνα τζιχαντιστών της πόλης Βερβιέ.
Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο έγινε την 15η Ιανουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από πυρά αστυνομικών δύο υπόπτων για τζιχάντ, του Sofiane Amghar 26 ετών και του Khalid Ben Larbi, 23 ετών. Ενας τρίτος συνεργός τους,με στοιχεία Marouane El Bali, 25 ετών, ακινητοποιήθηκε και τελικά συνελήφθη τη στιγμή που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό. Σύμφωνα με Βέλγους αξιωματούχους, οι τρεις νεαροί και άγνωστος αριθμός συνεργών τους σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αστυνομικών, κυρίως, στόχων.
Δύο εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση στη Βερβιέ, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε κατόπιν υπόδειξης των βελγικών αρχών έφοδο στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης και προσήγαγε τον 33χρονο Damash και τον Γάλλο (όπως αποδεικνύεται σήμερα) συνεργό του, με πλαστά στοιχεία Mahmud Mohammed. Οι Βέλγοι εντόπισαν τον Damash χάρη σε κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε και με το οποίο είχε δεχθεί και πραγματοποιήσει κλήσεις από και προς τα μέλη του πυρήνα τζιχαντιστών της Βερβιέ. Αρχικά, μάλιστα, είχε θεωρηθεί ότι χρήστης του κινητού τηλεφώνου δεν ήταν ο Damash, αλλά ο καταζητούμενος τρομοκράτης του «Ισλαμικού Κράτους» Abdelhamid Abaoud, γνωστός με ψευδώνυμο «Ομάρ», κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε κατά την πορεία της έρευνας.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, για τον συντονισμό των ερευνών επί ελληνικού εδάφους επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο της εισαγγελίας του Βελγίου. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση ενεπλάκη και η ΕΥΠ κατόπιν απόρρητου σήματος της αντίστοιχης Βελγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, μετά την έκδοσή του από την Ελλάδα ο Damash φέρεται να παραδέχτηκε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με μέλη του «πυρήνα», αρνήθηκε ωστόσο ότι είχε ανάμειξη στο σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αντίθετα με την περίπτωση του 33χρονου, ο Γάλλος προσαχθείς αφέθηκε ελεύθερος 24 ώρες μετά την προσαγωγή του (την 18η Ιανουαρίου) καθώς στο διάστημα κράτησής του, εντός δηλαδή των ορίων του αυτοφώρου, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.
Αυτό συνέβη μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν, μέσω του συστήματος Sirene, τα δακτυλοσκοπικά του δεδομένα έφτασαν στις αστυνομίες των χωρών- μελών της Ε.Ε. Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξήγησε στην «Κ» ότι «το αίτημα των γαλλικών αρχών για τη σύλληψη του υπόπτου υπεβλήθη μετά την υποχρεωτική απελευθέρωσή του» και προσέθεσε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, όταν τον αναζητήσαμε στο διαμέρισμα του Παγκρατίου, είχε ήδη διαφύγει».

Σε βάρος του υπόπτου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δρούσε ως στρατολόγος του «Ισλαμικού Κράτους» στη Γαλλία. Το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε το διάστημα πριν από την προσαγωγή του βρέθηκε στην κατοχή αλλοδαπών μικροκακοποιών, εκτός Αττικής, που όμως δεν φέρεται να έχουν σχέση με διεθνή δίκτυα τζιχαντιστών.

Πηγή:”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport