Στρατιωτικός εα, ως αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξετάζει ο Πρωθυπουργός.

Ο τέως Υφυπουργός Άμυνας Υ/Γ εα Νίκος Τόσκας σύμφωνα με διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο, φέρεται να έχει προταθεί για τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, υπό
τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποιος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πληροφορίες πολιτικών συντακτών, “κλείδωσε” στο Υπουργείο Εσωτερικών.

wpid-20150922_193824png.jpg

Ο Υ/Γ εα Νίκος Τόσκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου του 1952. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γιό και μία κόρη.
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε (27/01) καθήκοντα Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Αποστρατεύθηκε- “για τα δημοκρατικά του φρονηματα” (αποδόθηκε σε πολιτική σκοπιμότητα)- το Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του Υποστρατήγου. Διετέλεσε Διοικητής της 25ης Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου σε θέματα Αμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 διετελεσε Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του Θ.Μπεγλίτη, για λόγους δεοντολογικούς και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στην πορεια του, εχει διατελέσει Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κ. Παραγιουδάκη, υπεύθυνος στο συντονισμό του Επιτελείου.
Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά.
Από τον Οκτ. 2011 έως το τέλος του 2014 δίδαξε “Στρατιωτική Στρατηγική”  στη Σχολή Ευελπίδων.
Αποστρατεύθηκε- “για τα δημοκρατικά του φρονηματα” (αποδόθηκε σε πολιτική σκοπιμότητα)- το Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του Υποστρατήγου. Διετέλεσε Διοικητής της 25ης Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.
Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.
Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) για θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Νεάπολη, στην Ιταλία, στην αποτίμηση πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Έπειτα από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του και του τουρκικού γενικού επιτελείου, με έγγραφη διαμαρτυρία στη Νατοϊκή διοίκηση ότι “εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά” αποσπάστηκε στο Σεράγεβο (Βοσνία).
Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport