“Στον κόσμο, ένας άνθρωπος κάθε 90 δευτερόλεπτα, πνίγεται. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό περίπου 400 κολυμβητές”

Δράσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για να είναι το φετινό καλοκαίρι ασφαλέστερο από κάθε προηγούμενο.

“Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στις παραλίες και τη θάλασσα, ήταν, είναι και θα είναι καθοριστική προτεραιότητα για όλες και όλους μας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Η σχέση με το υγρό στοιχείο απαιτεί προσοχή, υπευθυνότητα, μέτρο.
Αν δεν λειτουργούμε υπεύθυνα, η χαρά και η διασκέδαση, μπορούν να μετατραπούν σε οδύνη, ακόμα και θανάσιμο κίνδυνο. Κάτι που – δυστυχώς – βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας.

Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν απογοήτευση. Στον κόσμο, χάνεται από πνιγμό ένας άνθρωπος κάθε 90 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό περίπου 400 συμπατριώτες μας. Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει χαθεί ο πληθυσμός μίας μικρής πόλης.

Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται ώστε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Να λειτουργήσουμε άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, ώστε να περιοριστούν οι πνιγμοί και τα θαλάσσια ατυχήματα.
Ακριβώς γι’ αυτό, στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υλοποιούμε δράσεις, ώστε το φετινό καλοκαίρι να είναι ασφαλέστερο από κάθε προηγούμενο.

Καθοριστικό σκέλος των δράσεων αυτών, οι έλεγχοι, σε παραλίες και θάλασσες

Έλεγχοι, από φέτος, πολύ πιο συστηματικοί και αποτελεσματικοί, αναβαθμίσαμε το πληροφοριακό σύστημα της Λιμενικής Αστυνομίας, με τη συνεργασία του Safe Water Sports, ενω θα πραγματοποιούνται με τη χρήση tablet, που μας παραχωρεί σήμερα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έτσι, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα έχουν online πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται, ενώ τυχόν παραβάσεις θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Θέλω, εκ μέρους όλων μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο μου Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πολύτιμη συνεισφορά του, με στόχο ένα ασφαλέστερο καλοκαίρι. Μετά τις πολύ σημαντικές και πολύ θετικές αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα όλων μας, από σήμερα μπορεί – δικαίως – να δηλώνει ότι η ψηφιακή επανάσταση των τελευταίων μηνών στο Δημόσιο, δεν υλοποιείται μόνο στη στεριά, αλλά και στη θάλασσα.

Με τη βοήθεια του σύγχρονου αυτού εξοπλισμού, θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους, ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, θα κάνουν το καλύτερο ώστε, το καλοκαίρι του 2020, να είναι η αφετηρία για ασφαλέστερες παραλίες και ασφαλέστερες θάλασσες”, δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.