Στο κοινό ποινικό αναζητούν τους δράστες της εκτέλεσης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου- Αποκλείουν την τρομοκρατία

Το σενάριο που εξετάστηκε, ωστόσο αποκλείστηκε με τα προανακριτικά στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις, ήταν η τρομοκρατία. Οι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργεια ατόμων που κινούνται στο κοινό ποινικό.

Στην αναγγελία της εκτέλεσης του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου,  μεσα στο γραφείο του στη Νεάπολη Εξαρχείων(12/10-19.10) το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας με την εν ψυχρώ εκτέλεση τού, τέθηκε υπό εξέταση. Ωστόσο μαρτυρικές καταθέσεις προανακριτική υλικό και βιντεοληπτική αποτύπωση για τις κινήσεις των δραστών της εκτέλεσης απέκλεισε το ενδεχόμενο και έστρεψε τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να αναζητήσουν τους εκτελεστές και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του ποινικολόγου σε άτομα που έχουν εμπλοκές σε υποθέσεις του κοινού ποινικού.
Μαρτυρία συνεργάτη του, περιγράφει το ραντεβού με τους δύο δράστες της εκτέλεσης, οι οποίοι μιλουσαν “σπαστα” ελληνικά, καθώς αναφέρει οτι προηγήθηκε σύντομη συνομιλία, στο γραφείο συσκέψεων, μεταξύ του ποινικολόγου και των δραστών της εκτέλεσης, πριν ένας από τους δύο εκτελεστές με όπλο που έφερε τον τραυματίσει θανάσιμα.

Εξετάζονται επαφές και συναντήσεις του ποινικολόγου από στην επαγγελματική του ατζέντα και ειχε ενημερώσει ένα ακόμα άτομο.

Αν και βρέθηκε απέναντι από τους εκτελεστές ο ίδιος- είναι και ο μοναδικος αυτόπτης μάρτυρας- λογω του ισχυρου σοκ που έχει υποστεί, δεν ηταν σε θεση να περιγράψει λεπτομέριες βιομετρικής απεικονισης της φυσιολογιας των προσώπων και τη σωματοδομή τους, εκτος της συγκριτικής μεταξύ τους διαφοράς υψους- ψηλός κοντος- στους Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής.

Όπως περιέγραψε ο συνεργάτης του ποινικολόγου, οι δύο εκτελεστές με την είσοδο και την έναρξη της συζήτησης στο γραφείο συσκέψεων, έβγαλαν τα όπλα που έφεραν και τα τοποθέτησαν στο τραπέζι. Στη συνέχει οδήγησαν το συνεργάτη του δικηγόρου σε γραφείο του χώρου, και τότε άκουσε την εκπυρσοκρότηση του όπλου του εγκλήματος.

Αναμένεται η διενέργεια νεκροτομής και η ιατροδικαστική εξέταση.

Ωστόσο μαρτυρίες όσων ήταν σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους στο κτήριο της Ασκληπιού στη Νεάπολη Εξαρχείων φέρονται να κατέθεσαν ότι δεν άκουσαν εκπυρσοκρότηση αλλά δευτερόλεπτα μετά ήταν οι εκκλήσεις σε βοήθεια του συνεργάτη του που τους έκαναν να κινηθούν στο γραφείο του ποινικολόγου.

Ένα ακομα στοιχείο είναι ο χώρος στον ο πιο εντοπίσθηκε το αιμόφυρτο σώμα του δικηγόρου.  Αν και το ραντεβού ήταν στην αίθουσα συσκέψεων, οι δράστες της εν ψυχρώ εκτέλεσης οδήγησαν τον ποινικολόγο στο γραφείο του και εκεί δέχθηκε τα φονικά πυρά.

Κατά την αυτοψία στη σκηνή εγκλήματος, δεν έχουν εντοπισθεί κάλυκες από τις σφαίρες του όπλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας. Αυτό το στοιχείο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είτε χρησιμοποίησαν περίστροφο είτε περισυνελλεξαν τους κάλυκες από το χώρο, ώστε να μην προκύψουν στοιχεία που στην εξέλιξη διερεύνησης της υπόθεσης τους συνδέσουν με τη δολοφονία.

Βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων εξετάζεται σχολαστικά καθώς η διαφυγή των δύο εκτελεστών έχει καταγραφεί με τους ίδιους να επιλέγουν να αποχωρήσουν χωρις να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους .